Najmanje 105 mrtvih u glavnom gradu SAR-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje je 105 osoba poginulo u četvrtak u sukobima u Banguiju, glavnome gradu Srednjoafričke Republike, objavio je Reuters na temelju izjava svojih novinara i nekih humanitaraca.

Reutersov dopisnik izbrojio je 53 trupla u džamiji u Banguiju. Čini se da je većina žrtava nasmrt pretučena ili izbodena, kaže dopisnik.

Samuel Hanryon koji radi za Liječnike bez granica u bolnici u Banguiju kaže da su ondje u mrtvačnici još 52 trupla.

Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo je u četvrtak francuskim i afričkim vojnim snagama u Srednjoafričkoj Republici upotrebu sile da bi se zaštitilo civilno stanovništvo, uveden je embargo na oružje, a od UN-a je VS zatražilo da pripremi moguću misiju očuvanja mira.

Jednoglasno usvojenom rezolucijom 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti traži od glavnoga tajnika UN-a Ban Ki moona i istragu o kršenju ljudskih prava u toj mineralima bogatoj zemlji s 4,6 milijuna stanovnika koja je kliznula u opći kaos kad su pobunjenici iz koalicije Seleka u ožujku svrgnuli predsjednika Francoisa Bozizea.

Suparničke paravojne skupine sukobile su se u glavnom gradu Srednjoafričke Republike Banguiju u četvrtak, a Reuters navodi da je u jednoj bolnici svjedok vidio 23 mrtva i 64 ranjena u pucnjavi.

U Srednjoafričkoj Republici raspoređeno je 2.500 vojnika mirovnih snaga Ekonomske zajednice država srednje Afrike. Afrička unija trebala bi preuzeti zapovjedništvo nad tim snagama krajem ovoga mjeseca i povećati ih na 3.500 vojnika.

Francuska, koja već ima oko 400 vojnika smještenih u zračnoj luci u Banguiju, sprema se povećati svoje snage u svojoj bivšoj koloniji na najmanje 1.000 vojnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter