Najmanje 10 migranata utopilo se u brodolomu u Egejskom moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje deset migranata, od kojih sedmero djece, izgubilo je život u brodolomu u srijedu u Egejskom moru između Turske i Grčke, što je potaknulo Atenu na apel Europi kako bi se zajamčila sigurnost izbjeglica.

Navečer su izvučena još tri utopljenika, dvoje djece i jedna žena, ispred otočića Agathonissija u Egejskom moru, nakon dana potrage.

Opsežna operacija spašavanja nastavljena je i u vodama otoka Lezbosa, sjevernije, gdje je iz mora spašeno oko 240 osoba, mnoge pothlađene, nakon brodoloma drvene barke s nepoznatim brojem migranata.

Olujni vjetar puhao je nad čitavim područjem gdje su spasioci pronašli navečer muškarca i dvoje djece koji su se utopili u brodolomu. U operacijama su sudjelovali grčki patrolni brodovi i jedan helikopter, uz pomoć brojnih ribara pa čak i stanovnika otoka koji su pristigli na skuterima za vodu.

"Stanje je vrlo konfuzno. Ne zna se koliko ih je stvarno bilo na palubi", izjavila je glasnogovornica lučke policije.

S najnovijim događajima broj dosad pronađenih mrtvih migranata u grčkim vodama od 1. listopada popeo se na 39, po podacima grčke lučke policije.

Operacije policije "pretvaraju se u mučno skupljanje utopljenih izbjeglica", rekao je grčki ministar pomorstva Theodore Dritsas.

"Nedolično je da europski čelnici dopuštaju tragediju za tragedijom na našim obalama", osudio je Gauri van Gulik, dužnosnik Amnesty Internationala za Europu. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter