Najlošiji kampovi u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je cetvrta u Europi po skupoci kamp-usluga, podaci su iz najnovijeg ADAC-ovog vodica za kampiste koji je predstavljen na nedavnom turistickom sajmu u Stuttgartu. Po svojim cijenama uz rame je Italiji, Danskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj, koje spadaju u red najskupljih destinacija.

- Prema ADAC-ovom vodicu za kampiste svrstavamo se u skuplje destinacije, što se može odraziti i na sveukupnu potražnju, pogotovo u vrijeme recesije. Hrvatska je u zadnjih nekoliko godina, posebno u Istri, uložila znacajna sredstva u unaprjedenje uvjeta boravka kampista, prije svega u sanitarije, pa je poskupljenje dijelom opravdano, kaže Jerko Sladoljev iz Top camping udruge.

Njegova analiza, koja se zasniva na usporedbi 18 hrvatskih kampova srednje i više kvalitete, odnosno s tri ili cetiri zvjezdice s europskim konkurentima, pokazala je da su u petogodišnjem razdoblju top, odnosno najkvalitetniji kampovi povecali cijene za 32 posto. Rijec je, primjerice, o kampovima Park Umag, Finida, Kanegra, Stella Maris, Bijela Uvala, Lanterna, Solaris i Bi Village.

S druge strane, kampovi izvan top ponude u tom su istom razdoblju povecali cijene za cak 50 posto. - Takvo povecanje cijena u usporedbi s europskim cijenama izgleda neprihvatljivo, veli Sladoljev.

Gledajuci kvalitetu u Istri, moramo priznati da je uz rame najjacim kamp-destinacijama u Europi. Napravili smo usporedbu najjaceg talijanskog kamping grada i destinacije Cavallino-Treporti Veneto, koja ima nocenja koliko cijela Istra, s našim znacajnim kamp-destinacijama kao što su Umag i Porec koji su najbolje ocijenjeni - s 18,8 zvjezdica.

Najlošija ponuda kampova u Istri je ona u Puli, s 13,75 zvjezdica, Vrsar ima 17,7 zvjezdica, Novigrad 17, Rovinj 16,8, a Funtana 14, zakljucio je Sladoljev.

Hrvatski kampovi i hoteli trebali bi u skoroj buducnosti uvesti nacionalni ekocertifikat pod nazivom "Prijatelj okoliša".


Podijeli: Facebook Twiter