Najlonke su vječne

Neizostavan dio garderobe svake žene
Neizostavan dio garderobe svake žene

Dijamanti su vječni, no još je jedna mala, ali ženama vrlo važna stvar, koja, poput dragog kamenja, plovi u vječnost. Najlon čarapa jedan je od onih komada koji se valjda nalazi u ormaru svake žene ovog planeta, osim možda onih koje žive u tropima. Ove godine ta je sitna, ali bitna stvarčica proslavila 75. rođendan: nastala je 1939. u kemijskom laboratoriju tvrtke DuPont.

Čarape su se nosile i prije te, za modu povijesne godine: u 16. stoljeću izrađivale su se od vune i njihova je jedina namjena bila štititi od hladnoće. Tako je bilo sve do 20-ih godina prošlog stoljeća.

U 20-ima žene su počele prekrivati noge tankim, prozirnim čarapama od svile i rajona ili umjetne svile. No, takve su čarape bile iznimno skupe i mogla si ih je priuštiti samo viša klasa. Zbog toga je DuPontovo otkriće pokrenulo pravu modnu revoluciju: potražnja je bila toliko velika da je tvrtka samo u jednom danu u Sjedinjenim Državama prodavala do četiri milijuna pari najlonki! Za razliku od svilenih ili pamučnih, najlonske čarape bile su vrlo tanke i prozirne, jeftine i izdržljive. Sve to bilo je dovoljno da postanu obavezan dio garderobe svake žene.

Prve najlonke bile su samostojeće i sezale su do bedara, a one s gaćicama pojavile su se između 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća. S vremenom su uslijedile i deblje varijante kako bi grijale noge u zimskim mjesecima, ali i one rupičaste te s različitim dezenima.

No, najlonke su, pogotovo samostojeće i one s crtom otraga, i predmet žudnje jer naglašavaju obline i skrivaju nepravilnosti na koži. Legendarna je scena iz filma Neki to vole vruće u kojoj Marilyn Monroe, dok na kolodvoru žuri na vlak zanosno njišući bokovima u najlonkama s crtom, uplaši para iz lokomotive. Merlinka u tom trenutku poskoči, no izazovna crta na čarapi i dalje ostaje savršena, na mjestu, ističući savršenu liniju nogu.

U Hrvatskoj su generacije žena po najlonke odlazile u Trst, a mnoge su se iz Italije vraćale s vrećicama ovih čarapa koje su kasnije preprodavale. Poput žena, i muškarci obožavaju najlonke na ženskim nogama. Doduše, ima i onih koji ih ne podnose, poput Igora Mandića, poznatog najlonkomrsca koji je u jednoj od svojih knjiga ovoj čarapi posvetio cijeli esej. Nije mu, naime, jasno zbog čega se žene prisiljavaju ugurati u kurton i zašto im to treba.

Istina, nogama bi bilo udobnije u svilenim čarapama, no one su odavno izgubile bitku sa svojim jeftinijim pandanom. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter