Najljepši psi na Karolini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U subotu navecer je na prepunoj Karolini održana nacionalna izložba pasa CAC-HR u organizaciji Kinološkog društva Pula. Ocijenili su je jednim od najznacajnijih kinoloških dogadaja u Hrvatskoj, a pogotovo u Puli, i to zbog cinjenice da se dosad ovakva izložba nije nikad održala u našem gradu, a okupila je velik broj natjecatelja.

Cak 452 psa i ukupno 135 pasmina izašlo je pred suce od kojih su neki svjetski renomirana imena u kinologiji. Na izložbi su se našli psi iz cijele Europe, od Francuske, Belgije, Njemacke, Austrije, Italije i Madarske do susjedne nam Slovenije i, naravno, Hrvatske.

Od sudaca svakako valja izdvojiti Irca Michaela Fortea koji je ocjenjivao ovcarske pasmine, potom Amerikance Petera Greena i Berth Sweigart koji su bili zaduženi za specijalnu izložbu terijera tipa bull, kao i Talijana Giusepea Alessandra, jednog od najslavnijih sudaca za lovacke pse.

Od domacih sudaca bili su Puljanin Pio Klun, medunarodni sudac za pse gonice i pticare, ujedno i dugogodišnji predsjednik Kinološkog društva Pula, te Zlatko Kraljic iz Koprivnice.

Izložba je nazvana i nocnom jer se dogadala izmedu 18 sati i ponoci, kada je trebao biti izabran i najljepši pas izložbe "Best in show". Veliki broj Puljana odazvao se ovoj jedinstvenoj smotri te su, i mali i veliki, došli pogledati doista raznovrsne pasmine, bodriti favorita, a možda izabrati i pasminu koja bi odgovarala za kucnog ljubimca.

Uz izložbu bull terijera, koja je zamišljena kao poseban dio programa, uprilicen je i defile istarskih gonica, prezentirane su sportska i radna kinologija u sklopu koje su uzgajivaci belgijskih ovcara pokazali vježbe poslušnosti, obrane i napada.

Kako su najavili organizatori, Predrag Demirovic i Andrea Faggian Matic, najljepši pas, "Best in show", svom ce gazdi donijeti kao nagradu pršut, a vlasnici ostalih nagradenih pasa nece dobiti pehare vec rucno radene kažune.

Prigodne nagrade dodjeljene su osobama koje su zadužile istarsku kinologiju, ato su Hari Herak i Pijo Klun, a posthumno je nagrada dodijeljena i Dušanu Bencicu.


Podijeli: Facebook Twiter