Najljepši je Boškarin Marija Katarinčića iz Hriba


Najljepši je Boškarin Marija Katarinčića iz Hriba Četverogodišnji Boškarin Marija Katarinčića iz Hriba najljepši je vol kastrat ovogodišnje, 22. po redu, Smotre istarskih volova koja je održana na Jakovlju u Kanfanaru. Tom je titulom stekao pravo nastupa na velikom poljoprivrednom sajmu u Gudovcu.

Iza njega su se plasirali Bakin Ševerina Jugovca iz Bužleti i Istro Stefana Golčića iz Šverki. Najteži je vol ovogodišnje smotre desetgodišnji Boškarin Antuna Antunovića iz Čabrunići, kojem su Stelio i Daniel Meden izmjerili 1.150 kilograma. Iza njega su bili Boškarin Marija Gašparinija iz Fabci s 1.096 i Savin Đina Bernobića iz Buraja s 1.002 kilograma. Savin je bio i treći po poslušnosti. U ovoj kategoriji najbolji je bio trogodišnji Boškarin Marija Udovičića iz Gospodi, a drugi njegov imenjak najstarijeg uzgajivača Virđilija Breščića iz Cesari.

Prilikom dodjele nagrada predsjednik ocjenjivačke komisije Alfredo Jadrejčić istaknuo je da je od 17 volova koji su sudjelovali na ovogodišnjoj smotri puno mladih grla, a mladi su im i uzgajivači. Organizatori smotre su na taj način potaknuli mlade uzgajivače, koji će naslijediti starije.

Na javnoj vagi izmjerena je težina svih volova. Uslijedilo je oranje u vali kraj škole pa je pritom ocjenjivana poslušnost volova. Najveći pljesak tom je prigodom dobila njemačka turistkinja Karin, koja je skinula cipele i zaorala s parom volova Marija Gašparinija. Sa svojim Boškarinom zaorala je i Silvija Terlević. Đino Bernobić je pokazao kako se ore starim stogodišnjim drvenim plugom, iza kojeg su ostajale duboke brazde u koje se može saditi loza.

Nakon smotre su uz izvlačenje omotnica s imenima dobitnika u nagradnoj igri Glasa Istre prvo nastupali KUD Dvigrad i njihovi gosti, a potom gost večeri Goran Karan i Rekonstrukcija Band. Tradicionalno, u ponoć je Kanfanar obasjao vatromet. (Napisao Aldo POKRAJAC Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Izvučeni dobitnici nagrada Glasa Istre
Svjetlana Vošten iz Sv. Lovreča, Korsa 4 imala je protekle subote na 22. kanfanarskoj Jakovlji zaista veliku sreću kada je ruka rado viđenog gosta na izvlačenjima Glasa Istre - Gorana Karana izvukla njenu omotnicu i tako Volkswagen up! poslala u Sv. Lovreč.
Bilo je potrebno proći punih 99 ciklusa nagrađivanja kako bi prva nagrada - ovoga puta atraktivan automobil, dar Glasa Istre i P.D. Automarketinga Buje - Poreč iz nagradne igre u trajanju od 15. lipnja do 16. srpnja 2012. završila i u tom kutku Istre.
Drugu nagradu - sušilicu rublja Ariston osvojila je Tina Bertetić iz Pazina, Dobrili 48 e.
Bruno Kostelić iz Pule, Preradovićeva 44, upisan je na našu listu kao dobitnik perilice rublja Ariston, a u Buje ovoga puta šaljemo prijenosno računalo i to Milanu Mamiloviću na adresu Bibali 90 a. Dalibor Licul iz Labina , Kapelica 90 a dobitnik je pete nagrade, TV prijamnika LG.


Podijeli: Facebook Twiter