Najljepši Bakin iz Marasi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najljepšim istarskim volom na tradicionalnoj, 17. smotri proglašen je trogodišnji Bakin Antona Marasa iz Marasi. Drugi je cetverogodišnji Boškarin Alda Štifanica iz Višnjana, a treci šestogodišnji Istro Stefana Golcica iz Šverki. Nagradeni su nakon pomnog promatranja konstitucije od strane strucnog ocjenjivackog suda u kojem su bili Silvano Orbanic, Neven Rimanic i Mario Krizmanic.

Najposlušniji su par Galjardo i Istro Severina Jugovca iz Bužleti. U ovoj kategoriji drugi je par Galjardo i Boškarin Virdilija Brešcica iz Cesari a treci Boškarin i Bakin Marija Gašparinija iz Fabci. Da bi došli do nagrada ovi su parovi volova i njihovi uzgajivaci morali pokazati kako se krecu i okrecu izmedu uskih prolaza stupova za vezivanje na sajmištu. Ocjenjivao se i rad volova i uzgajivaca prilikom oranja.

Najteži vol ove je godine Bakin Marija Udovicica iz Radetici koji je na javnoj vazi imao 1171 kilogram. Drugog i treceg dijelio je samo kilogram vage. Kaparin Borisa Orlica iz Klarici imao je 1072, a Bakin Marija Gašparija 1071 kilogram.

I ove je godine smotra održana po ustaljeno redu. Najprije je odabranih 18 volova iz citave Istre na sajmištu pokazivalo svoje znanje kretanja na komande uzgajivaca. Potom su predvodeni kanfanarskim mažoretkinjama i limenom glazbom iz Labina u koloni, neki sa zaprežnim kolima, na kojim su bili folkloraši, krenuli preko središta Kanfanara prema javnoj vazi gdje je obavljeno vaganje.

U obližnjoj vali uz školu demonstrirano je oranje sa nekoliko vrsta starih plugova, od kojih je jedan stariji od sto godina. Nakon što je, uz objašnjavanja uzgajivaca volova o opremi za oranje, voditeljica programa Dubravka Svetlicic pozvala da li bi netko iz publike želio pokazati umijece baratanje plugom, javio se veliki broj onih koji su to nekada, dok u Istru nisu stigli traktori to svakodnevno radili, pa su se opet okušavali u staroj vještini obrade zemlje. Kolona je potom pracena brojnim posjetiteljima i mnoštvom turista, koji su slikali i snimali svaki detalj, opet krenula u suprotnom smjeru do sajmišta, gdje su objavljeni rezultati ocjenjivanja i vaganja te podijeljene nagrade.


Podijeli: Facebook Twiter