Najljepše i najvece gljive u Brtonigli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velik broj ljubitelja gljiva, socnih šumskih plodova kojima u ovo jesensko doba obiluju šume i bošketi na našem podrucju, okupio se proteklog vikenda u Brtonigli na Danima gljiva, odnosno njihovoj 9. izložbi i 4. natjecanju u branju.

Više od 70 clanova brojnih društava iz Istre, Rijeke, Samobora i Trsta prijavilo se u subotu ujutro u 14 timova i krenulo u "cešljanje" terena po cijeloj Bujštini. A rezultat njihove berbe bio je vrlo uspješan - ubrali su više od 30 vrsta gljiva, koje su zajedno težile 50-ak kilograma.

Medu njima žiri je odabrao najljepšu - hrastovu sjajnicu - koju su ubrali clanovi gljivarskog društva Samobor, dok su oni iz labinske Martincice osvojili drugo mjesto sa suncanicom. Najvecu su našli Dolores Pinezic i Domagoj Kociš iz Martincica kod Brtonigle, a radi se o golemoj sraštenici. Iza njih drugo mjesto pripalo je gljivarskom društvu Karlovac, tj. gljivi službenog naziva pleurodus eringi, u narodu poznatoj kao koromacnica.

Tako su odabrali Bruno Basezzi, determinator iz Trsta, iz društva Bresadola, zatim Željko Ružic i Suzana Milanovic iz Brtonigle, odnosno predsjednik i clanica gljivarskog društva Boletus.

Uz to, takoder u Muzeju vina u centru mjesta, priredena je izložba na kojoj se moglo razgledati cak 170 vrsta tih šumskih plodova - jestivih, nejestivih i otrovnih. Sve su ubrane tijekom cetvrtka i petka, kada je ova manifestacija pocela s poucnim branjem pod vodstvom Boletusa i predavanjem za polaznike lokalnih vrtica i škola. Gljive za izložbu determinirali su Drago Zdjarski, Claudio Barbo, Dario Furia i Basezzi.

Usto, clanovi Boletusa pobrinuli su se da ne manjka ni ica ni pica. Pa su tako, osim šanka, osigurali za samo 25 kuna po porciji tri specijaliteta koja su sami spremili - gljivarski kotlic, pržene gljive i pašteta od tih šumskih plodova, što se odvijalo i tijekom nedjelje, kada je izložba za posjetitelje bila otvorena cijeli dan.

Organizator manifestacije bio je Boletus, kojemu su pomogli Opcina i Turisticka zajednica Brtonigle.


Podijeli: Facebook Twiter