Najjace racunalo na svijetu ima Kina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kina je stavila u pogon superracunalo Tianhe-1A koje bi po svojoj snazi trebalo zasjesti na prvo mjesto liste najjacih na svijetu.

Kina je u Nacionalnom centru za superracunala aktivirala Tianhe-1A, superracunalo koje po LINPACK mjerenjima ima snagu 2,507 petaflopsa. Prema tim istim mjerenjima, americko superracunalo Cray XT5 Jaguar ima snagu 1,75 petaflopsa. Jaguar je smješten u Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge u Tennesseeju i trenutno drži prvo mjesto na listi najjacih superracunala.

Kinesko superracunalo se sastoji od 7.618 Nvidijinih grafickih procesora Tesla M2050 i 14.336 Intelovih procesora Xeon. Svi ti procesori objedinjeni u jednom racunalu troše 4,04 megawatta elektricne energije. Izrada racunala je trajala dvije godine i koštala 88 milijuna dolara.

Pocetkom sljedeceg tjedna objavljuje se nova lista 500 najjacih racunala u svijetu i cini se da ce Tianhe-1A zauzeti prvo mjesto. Pokretanjem tog racunala Kina ce imati 24 superracunala na listi 500 najjacih i izjednaciti se s Njemackom po ukupno instaliranoj racunalnoj snazi.


Podijeli: Facebook Twiter