Najhrabriji Istrani skokom u more proslavili Novu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo pedeset Puljana, svake godine sve više njih, okupilo se danas u podne na Mornaru kako bi prvih 12 sati nove godine proslavili, kao i obično, skokom u more i plivanjem!

Uz zvuke "vruće" glazbe i bodrenje brojnih okupljenih članova obitelji, prijatelja i znatiželjnika kupači su se nakon grupnog fotografiranja za uspomenu uz odbrojavanje uputili prema moru, a najmlađa kupačica, sedmogodišnja Lana Buić bila je toliko nestrpljiva te u mora zakoračila i hrabro zaplivala prva. Nakon dolaska na obalu, dok ju je mama užurbano brisala, upitali smo je li joj more bilo hladno, a ona spremno odgovorila "Ne"!

- Je li ti sada hladno, pitamo je dalje znatiželjno, a ona opet odgovara "Pa i ne baš.", te naša dodatna pitanja o hladnoći kratko presijeca rečenicom "Znate, meni nikada nije hladno!"

Okupao se jučer i njezin tata Dean Buić. Kako nam je ispričao godinama je razmišljao o zimskom kupanju ali sve je ostalo samo na željama. - Onda sam ove godine šećući Lungomare vidio nonice kako se kupaju, te odlučio, ako mogu one, onda mogu i ja, naveo nam je Buić priznajući da je odluci možda kumovalo i "blago" vrijeme ali i to što mu se pridružila kćer koja ga nagovara na daljnje kupanje.

Najstarija kupačica Alma Šešlija jučer je na kupalištu proslavila 84 godine. Kako nam priča kupa se već pune 24. godine, odnosno od 1990. godine.

- Dva kilometra pješačim do mora, okupam se i dva nazad i tako baš svaki dan, priča nam Alma. Na pitanje je li danas jedan od hladnijih dana veli kako ipak nije jer se ona kupala i prekjučer, odnosno 31. kada je puhala jaka bura, a većina se Puljana od sibirske hladnoće skrivala po kućama.

-E, tada je bilo hladno, ali ja ne odustajem, kupam se bilo sunce, kiša ili bura. Danas pak gotovo da nije hladno jer se bura smirila, a voda je oko 11, 12 stupnjeva. Treba samo hrabro ući, zaplivati, a vani se brzo obrisati i to je to, daje nam savjet za zdrav život Alma.

Tridesetak smjelih kupača u Rapcu

Labin nema novogodišnji doček, ali ima novogodišnje kupanje uz šampanjac. U Rapcu, na plaži kraj svjetionika, prvi dan nove 2015. godine, tridesetak  smjelih kupača, ušlo je u more nazdravivši pjenušcem, kako to već 12-godišnja tradicija i nalaže.

Popratila ih je brojna publika, 300-tinjak šetača ušuškanih u tople jakne i kapute. Temperatura mora iznosila je 13, a vani, uz sunčano vrijeme i laganu buru, ipak ugodnih šest stupnjeva Celzija. Vesela se družina zadržala u moru duže vrijeme, da bi pri izlasku otvorili pjenušac i nazdravili, te zaželjeli sebi, prisutnim građanima i rabačkim gostima, sretnu i uspješnu novu godinu.

- Hladno je samo u početku, poslije se privikneš. Ipak se veselim što danas nisu vremenski uvjeti koji su nas pratili zadnji dan stare godine, kad je bilo minus sedam uz jaku buru - rekao nam je, jedan od hrabrih kupača.

Već  tradicionalno organizatorima iz Triatlon kluba Albona Extreme, pridružili su se prijatelji, pazinskih Trickera, poneki hrabriji građanin, ali i par vremešnih njemačkih gostiju rabačkih hotela. Lučana Sošića, predsjednika kluba Albona Extreme, veseli svake godine sve veći odaziv kupača. među kojima ima i turista, te zagrijanost publike, koje je svake godine sve više. (B.PETROVIĆ, A.ŠĆULAC)
 


Podijeli: Facebook Twiter