Najgore je prošlo u dužnickoj krizi eurozone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najgore je prošlo u dužnickoj krizi eurozone, no rizici ostaju i na vladama je da ih otklone, kazao je u cetvrtak u intervjuu celnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi.

"Najgore je prošlo, ali rizici ostaju. Kljucni pokazatelji kao što su inflacija, tekuci racun platne bilance i ponajprije proracunski manjkovi redom su bolji od, primjerice, onih u Sjedinjenim Državama. Povjerenje ulagaca se vraca i ECB vec tjednima nije morala poduzimati akcije potpore u vidu otkupa obveznica. Na potezu su sada vlade. One moraju uciniti eurozonu trajno otpornom na krizu", kazao je Draghi u intervjuu za njemacki dnevnik Bild.

Guverner talijanske banke koji je celno mjesto u ECB-u preuzeo u studenome prošle godine brani nedavne bancine injekcije u iznosu vecem od 1.000 milijardi eura u europski bankovni sustav, za koje su neki kriticari, medu kojima i celnik njemacke središnje banke Bundesbank Jens Weidmann, upozorili da bi mogle potaknuti inflaciju u eurozoni.

"Naravno da postoje rizici i nepoželjni ucinci ako koristite tako snažan instrument kao što su jeftini zajmovi u iznosu vecem od 1.000 milijardi eura", kazao je Draghi. Ustrajao je, medutim, na tvrdnji da je situacija prošle jeseni bila stvarno kriticna.

"Moglo je doci do opasne nestašice kredita koja bi dovela do propasti kompanija. Morali smo to sprijeciti", kazao je Draghi za najtiražniji njemacki dnevnik.(Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter