Najgore je iza nas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najnovija studija Eurobarometra pod nazivom «Europska zaposlenost i socijalna politika» bavila se u doba ekonomske krize vjerojatno najosjetljivijom temom, a nastavak je istraživanja koje je zapoceto 2006. godine.

Cak 32 posto ispitanika misli da ce najgore tek doci, dok je 28 posto bitno optimisticnije i misli da je najgore iza nas. Najveci broj pesimista je na Baltiku: u Latviji 82 posto stanovništva, u Estoniji 76 posto, a u Litvi 74 gradana misli da su najgori scenariji tek pred nama. Najoptimisticniji su pak njihovi susjedi - Švedani 45 posto i Danci 36 posto.

Istraživanje je takoder pokazalo da ako ljudi trebaju tražiti novi posao, da ce to najradije uciniti u mjestu svog boravka, a ako ga tu ne mogu naci, radije ce mijenjati mjesto boravka nego tip posla kojim se bave. Ipak, svaki cetvrti Europljanin bio bi spreman prihvatiti svaki posao koji mu se ponudi, što je podatak koji se nije promijenio od 2006. godine.

Unatoc strahovima da je najgore tek pred nama, optimizam ne napušta Europljane. Cak 80 posto ispitanika se nada da nece izgubiti posao u sljedecim mjesecima, što je samo 4 posto manje nego 2006. godine. Dakako, gradani Švedske, Danske i Luksemburga su najoptimisticniji (90 posto), dok 66 posto ispitanika vjeruje u buducnost kao i da ce dugorocno zadržati svoja radna mjesta.


Podijeli: Facebook Twiter