Najezda vodenjaka u Valbandonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije u Puli zaprimio je sredinom ovog tjedna brojne pozive iz opcine Fažana i nekoliko žitelja ulica Kuntrada i Pineta u Valbandonu zbog masovne pojave životinja nalik gušteru.

Kako saznajemo od Nediljka Landeke, voditelja Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog zavoda, tijekom terenskog izvida utvrdena je pojava izuzetno brojne populacije mladih vodenjaka koji su u noci s utorka na srijedu u vrijeme jake kiše pokušali migrirati iz podrucja Vele vale koja je donedavno bila poplavljena.

"Buduci da je vala okružena obiteljskim kucama, žitelji tih objekata imali su dojam da ih te životinje opsjedaju jer se na stotine vodenjaka našlo na terasama i zidovima kuca te ulazilo u prizemne otvorene prostore. Radi se o vrsti vodozemca mali vodenjak ili Lissotriton vulgaris za koju je poznato da nekada može imati povecanu brojnost za vrijeme reprodukcije.

U ovom slucaju se radi o mladim jedinkama koje su za vrijeme proljetnog, izuzetno kišnog perioda, uspješno prošle svoj razvoj licinke u vodi poplavljene vale, a sada, za vrijeme prve obilnije kiše, krenule u migraciju prema šumskim staništima gdje najcešce i borave ostatak godine. Buduci da je vala okružena stambenim objektima, takvu barijeru im je bilo teško prijeci pa su ostali zarobljeni na razlicitim betonskim površinama gdje su i ugibali zbog isušivanja", pojasnio nam je Landeka.

Upozorio je, medutim, da je pred nama još nekoliko kišnih dana pa se, kaže, može ocekivati njihovo ponovno masovno pokretanje jer se njihova aktivnost i odvija za vrijeme i neposredno nakon kišnih perioda. Stanovnicima tog podrucja savjetuje da za vrijeme kiše zatvore sve ulaze u objekte da im se vodenjaci ne bi uvlacili u kuce, a prema vali da pokušaju napraviti barijere na tlu od nekih hrapavih materijala ili mrežica za koje se vodenjaci ne mogu uhvatiti.

"Glatke površine lako savladavaju zbog specificne grade stopala. Važno je reci da se radi o organizmima koji nisu javnozdravstveni štetnici, nisu otrovni i ne prenose bolesti, vec spadaju u zašticene vrste te ih se ne smije ubijati. Sa stabilizacijom vremenskih prilika sljedeci tjedan ocekuje se i njihovo potpuno povlacenje.

Dugorocno rješenje problema množenja razlicitih vrsta organizama na ovom lokalitetu, poput komaraca i smedih krastaca, leži u sanaciji sustava odvodnje oborinskih voda kako voda ne bi duže vrijeme zaostajala u vali tijekom proljeca", istice Landeka.


Podijeli: Facebook Twiter