Najezda proždrljivih gusjenica u Istri

Gusjenica gubara brsti hrastovo lišće (A. POKRAJAC)
Gusjenica gubara brsti hrastovo lišće (A. POKRAJAC)

I ove, kao i prethodne godine, leptir gubar nanosi velike štete u istarskim šumama. Kako nam javljaju čitatelji, ove je godine počeo ugrožavati i voćnjake. Na nekim mjestima, posebno u blizini hrastovih šuma, već je pobrstio lišće voćaka.

Riječ je o vrsti leptira čija ličinka, odnosno gusjenica može napraviti znatne štete na različitim vrstama stabala. Gubari su uglavnom stalno prisutni u šumama, ali ih ljudi ne primjećuju dok gusjenice ne pojedu svu lisnu masu na stablima, ponekad i na površini od više hektara.

Ovaj se štetnik obično pojavljuje u proljeće, kada stabla dobivaju lišće, a ovisno o populaciji, potraje do ljeta. Lani ga je bilo po cijeloj Istri, najviše na području Bala, Kanfanara, Svetvinčenta i Vodnjana, a ove se godine uvelike proširio i na Žminjštinu.

Najveće štete gubar nanosi šumama hrasta. Osim hrasta, napada i bukvu, grab, topolu, brijest, brezu, javor i glog, ali i orah, pitomi kesten, šljivu, trešnju, jabuku i drugo voće. U godinama kada mu je populacija najveća, kao što je to bilo lani, a i ove godine, zna napasti i crnogoricu.

Zanimljiv je podatak da jedna gusjenica gubara za vrijeme svog razvoja pojede 12 grama lisne mase. To znači da u idealnim uvjetima jedno jajno leglo gubara može pojesti 12 kilograma lišća.

Gubarove gusjenice imaju svoje prirodne neprijatelje. Osim što su jako osjetljive na nedostatak hrane, gusjenice napadaju virusne bolesti, razne vrste bakterija, a napadaju ih i ose.

Kad je riječ o zaštiti voća, u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi preporučuju suzbijanje gusjenica gubara bioinsekticidima na ekološkoj bazi. Njihovim korištenjem zaustavlja se ishrana gusjenica, a za nekoliko dana počinje i njihovo ugibanje. (Aldo POKRAJAC)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter