Najezda malih krastača u Valbandonu

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Crne žabice napustile su baru u Velikoj vali u Valbandonu i razmiljele se naseljem u svim smjerovima. Već danima ulaze u vrtove, kantine, garaže, a ljudi ne mogu hodati dvorištima i cestom, a da ih ne gaze.
 
Najviše strahuju vlasnici bazena da im ga ne nasele ovi vodozemci. Žabice, velike između centimetra i dva, najaktivnije su kad je oblačno, dok se na suncu kreću kroz travu i izbjegavaju površine bez hlada. 
 
Riječ je o krastačama, potvrdio nam je Nediljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo, koje su zakonom zaštićene. Dakle, od tih malih žabica narasti će vodozemac od 15 do 18 centimetara. Naravno, pod uvjetom da ne stradaju, poput tisuća zgaženih, pod kotačima automobila.
 
U ulici Lavanda, na prvoj liniji "fronte" uz močvaru, zatekli smo susjede koji se već danima "bore" sa žabama. Aldo Baša postavio je dasku na ulazu u dvorište, ali od nje nema velike pomoći.
 
- Idu i preko zida, preko moje parcele sve dalje od bare. Sada se po suncu skrivaju u travi. Bilo je to i ranijih godina, svaki put kada poplavi vala. Lani mislim da ih nije bilo, ali ovo nije prvi put. To su male krastače i sada će to trajati par dana, a onda poslije dolazi i druga generacija, kaže Baša. 
 
Kada se zagazi trava uz baru žabice počnu bježati na sve strane, a ima ih toliko da izgleda kao da se cijelo tlo miče. Taj fantastičan vizualni efekt fotoaparat ne uspijeva zabilježiti. Baša navodi da se prije ove najezde uz rub vode mogao vidjeti 20-ak centimetara debela crna nakupina punoglavaca.
 
"To je moralo negdje izaći", zaključuju Valbandonci. Susjedi Nada Stančin i Ivo Grlić kažu da je najgore što će ulaziti u bazene.
 
- To je škifo! Koji će nam turist doći ako su nam žabe u bazenu, kaže Stančin. Grlić navodi da je sve počelo prije tri dana, kada su krenule između kuća na sve strane udaljavati se od bare. "Ima ih milijun. Ma što milijun, možda je i to mala brojka", zaključuje Grlić. (Z. STRAHINJA)
 
VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

Podijeli: Facebook Twiter