Najezda leptira i moljaca u centru Rijeke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojni Rijecani primijetili su ovoga ljeta povecan broj kukaca u centru grada, posebno u ulici Riva gdje se na stablima i nocu oko svjetla mogu primijetiti rojevi leptira i drugih organizama. Stanovnicima centra ta je pojava donijela neugodnosti koje su premašile uobicajene ljetne "borbe" protiv sitnih napasnika.

"U centru grada je opca najezda leptira i moljaca, ne možemo ni prozore otvoriti, a ne pomažu ni sredstva protiv moljaca", kaže Rijecanka Anamaria Kolonic, jedna od mnogih gradana koji su ostali iznenadeni i zateceni ovom pojavom.

Strah je razumljiv, ali, prema rijecima Mladena Kucinica, docenta biologije na Prirodoslovno matematickom fakultetu u Zagrebu, mjesta za bojazan nema.

"U nedjelju smo radili istraživanje na podrucju Istre i primijetili veliku ekspanziju leptira gubara, pa je moguce da je u tome problem i u Rijeci. Ima ih jako puno i po danu i po noci, što je medutim sasvim uobicajena pojava koja se ponavlja svakih nekoliko godina. Nije to ništa neobicno i proci ce samo od sebe. Jednostavno su se poklopili takvi ekološki faktori, iduce godine kukaca nece biti u tolikom broju", kaže Kucinic.

Nekome se može ciniti neobicno da je do najezde došlo u centru grada, ali upravo je to podrucje posebno osjetljivo na ovakve pojave.

"Gradovi su zanimljiva mjesta, prije svega zbog svojeg svjetlosnog zagadenja. Kukci zbog svjetla ulaze i u stanove, što je sasvim uobicajeno i nije zabrinjavajuce, a može se riješiti zavjesama. Najvažnije je ponoviti da ova pojava ne predstavlja nikakvu opasnost, ljudi kukce slobodno mogu gledali i pokazivati ih djeci", rekao je Kucinic, napomenuvši da nije potrebna intervencija dezinskecije, niti bilo kakav oblik špricanja.

Gradani ce se dakle morati strpjeti i cekati da kukci odu, kako su i došli. Neko ce vrijeme još morati mahati rukama dok ispijaju kavu u omiljenom kaficu.


Podijeli: Facebook Twiter