Najesen niže place i mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda je nova premijerka Jadranka Kosor najavila da ce odmah krenuti s drasticnim kresanjem državne potrošnje, predstojecim rebalansom proracuna predvidena je ušteda tek milijardu kuna. Predsjedništvo HDZ-a prihvatilo je jucer, neslužbeno doznajemo, najblažu od tri pripremljene varijante rebalansa, a veci zahvati u troškove države ostavljeni su za jesen kad ce biti poznati podaci o gospodarskim kretanjima u prvih šest mjeseci, kao i rezultati turisticke sezone.

Iako to premijerka nije izrijekom najavila, neslužbeno doznajemo da je pao dogovor i oko rezanja povlaštenih mirovina državnih dužnosnika za desetak posto. Medutim, iako u prvom naletu proracunski rezovi nove premijerke nece pogoditi vecinu gradana nego prije svega politicku elitu, vec u rujnu ili listopadu na red ce doci i obican puk.

Pravi udar na životni standard gradana može se, dakle, ocekivati u rujnu ili listopadu, kada ce trecim ovogodišnjim rebalansom po svemu sudeci ipak biti srezane place proracunskih korisnika, a bude li, kako kažu u HDZ-u, nužno - dirat ce se cak i u mirovine. No, s obzirom na to da u HDZ-u vec postoji precizan plan najradikalnije verzije rebalansa koji ukljucuje i jasno razraden nacin smanjivanja mirovina, ocigledno je da u vladajucoj stranci racunaju na to da ce vremena u kojima ce biti potrebno zagrabiti i u mirovine ubrzo stici.

- Mirovine se ne bi smanjivale linearno nego bi nedirnute ostale one do 2.000 kuna, one izmedu 2.000 i 3.000 kuna smanjile bi se za pet posto, a sve iznad 3.000 kuna bile bi niže deset posto, objašnjava jedan od visokih dužnosnika vladajuce stranke.


Podijeli: Facebook Twiter