Najesen može krenuti izgradnja novog hotela Park

Hotel Park u Rovinju (M. MIJOŠEK)
Hotel Park u Rovinju (M. MIJOŠEK)

Na prekjučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Rovinja dano je "zeleno svjetlo" za izgradnju novog hotela Park, što bi trebalo početi u rujnu, nakon turističke sezone. Vijećnici su jednoglasno podržali konačno postignut Sporazum o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa između države, grada Rovinja i Maistre. Potonji investitor ovime dobiva pravo gradnje novog hotela Park koji bi se trebao okititi s visokih pet zvjezdica, a imat će 210 smještajnih jedinica. Ulaganje je to vrijedno oko 67,4 milijuna eura.

Legalizacija ili ovrha

Na sjednici Vijeća jednoglasno je usvojena i odluka o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa po ozakonjenju 140 nezakonito izgrađenih građevina na zemljištu u gradskom vlasništvu, primjenom Zakona o legalizaciji. Vlasnicima naknadno legaliziranih objekata ovom je odlukom dana mogućnost kupnje zemljišta - bilo jednokratnom uplatom, bilo obročno na 36 mjeseci kada će kupac morati platiti 25 posto cijene prije sklapanja ugovora o kupoprodaji, a ostalo tijekom mjeseci i uz kamatu u visini od 5,05 posto godišnje.

Onima koji ne žele kupiti gradsko zemljište na kojemu leži njihova nekretnina Grad će naplaćivati godišnju naknadu za korištenje zemljišta, i to u visini od 20 posto procijenjene vrijednosti zemljišta. Vlasnici se moraju izjasniti najkasnije do 1. listopada, a oni koji to ne učine do tog roka slijedi im gradska ovrha nad nekretninom. Prije glasovanja, vijećnica SDP-a Eda Kalčić upitala je što će se događati ako, primjerice, u višestambenom objektu jedna obitelj želi legalizirati svoj status, a druga ne.

Ili mirnim putem ili na sud

Pročelnica Odsjeka za upravljanje imovinom grada Sandra Sošić Pivac kazala je da danas o tome ne može prognozirati. Uskočio je predsjednik Gradskog vijeća Davorin Flego dodavši kako je iluzorno očekivati da će jedna takva odluka proći bez komplikacija na terenu, odnosno da će problem koji je u nekim slučajevima stariji od 70 godina biti riješen u jednom danu. No, zaključak Flego i Sošić Pivac, koji je izrečen na kraju diskusije - "ili mirnim putem ili na sud", bio je i više no jasan i koncizan odgovor. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter