Najduže se čeka na ultrazvuk štitnjače - 10 mjeseci!

S presice u bolnici (M. ANGELINI)
S presice u bolnici (M. ANGELINI)

Na ultrazvuk štitnjače u pulskoj Općoj bolnici čeka se čak deset mjeseci, na urološki se pregled čeka pet mjeseci, a jednako toliko čeka se na dermatološki pregled. Pacijenti koji trebaju neurokirurški pregled moraju se strpjeti četiri mjeseca, a u tom će vremenu na red doći i oni kojima je nužan pregled u ambulanti za hipertenziju. Na pregled na fizikalnoj medicini i na kolonoskopiju u pulskoj se bolnici čeka puna tri mjeseca.

Najsvježiji su to podaci o listama čekanja koje je na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare predstavila glavna sestra bolnice Mira Benčić.

Naglasila je da će pacijenti kojima je ultrazvuk štitnjače hitan u dogovoru s liječnikom biti primljeni odmah. Izvijestila je da su liste za mjesec dana smanjene za urološki pregled, gdje će se pregled obaviti za pet mjeseci, dok je kardiološki pregled umjesto za devet mjeseci, sada moguće obaviti u roku 40 dana.

Kazala je da se na sve radiološke pretrage čeka manje od mjesec dana, dok će oni kojima je potreban endokrinološki pregled, morati čekati do dva mjeseca.

Ravnatelj bolnice Lems Jerin veli da se najduže čeka na preglede u djelatnostima gdje je relativno malo liječnika. Uglavnom su to odjeli s dvoje ili troje liječnika, a veli da je primjerice zbog subspecijalizacije liječnice s fizikalne medicine poremećena ravnoteža rada tog odjela jer je ona praktički izvan radnog procesa, a njeno školovanje predstavlja veliko opterećenje za ostale liječnike.

- Što se tiče neurokirurgije, rad se obavlja uz stalnu pomoć  neurokirurga iz Rijeke, zbog čega sada planiramo primiti jednog mladog stručnjaka u stalni radni odnos. Slično je i s nekim drugim djelatnostima gdje zbog porodiljnih dopusta i trudnoća dolazi do takvih problema, veli Jerin.

Spomenuo je i slučaj na citologiji kada je zbog odlaska na porodiljni bolnica citološke nalaze pacijenata na obradu slala u Osijek.

Dodajmo i to da se citološki nalaz urina čeka tjedan dana, nalaz štitnjače gotov je za četiri tjedna, na citološki nalaz dojke čeka se šest tjedana, za meka tkiva tri tjedna, a na nalaz papa-testa dva tjedna. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter