Najduža noc u 372 godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osim što je po trajanju dnevnog svjetla najkraci dan u godini, današnji kalendarski pocetak zime ostat ce zapamcen u povijesti kao jedan od najmracnijih dana, odnosno s najdužom noci u protekle 372 godine, zahvaljujuci poklapanju potpune pomrcine Mjeseca i zimskog solsticija.

Oni rodeni ovih dana u Europi, Africi i vecini Azije možda ce docekati iduci takav dan, predviden tek u 2094. godini.

Pocetak zime na sjevernoj polutki dodatno ce zamraciti potpuna pomrcina Mjeseca u trajanju od 72 minute, vidljiva iz raznih dijelova svijeta, a najbolje iz Sjeverne i Središnje Amerike. Naime, poklapanje pomrcine i zimskog solsticija posljednji put su se javili istog dana 1999. i 1980., dok su znanstvenici zabilježili jedini takav slucaj poretka Sunca, Mjeseca i Zemlje davnog 21. prosinca 1638.

Potpuna pomrcina Mjeseca u fazi uštapa pocinje njegovim ulaskom u Zemljinu polusjenu pa ce ga se moci vidjeti. Njegove boje su tada razlicite, najcešce bakreno crvene, koja može varirati od narancaste do krvavo crvene ili tamno smede i sive.

Kakve ce boje Mjesec biti, ovisi o tome koliko je duboko zašao u Zemljinu sjenu, ali i o tome u kakvim se uvjetima Zemljina atmosfera nalazi. Sve to može trajati i po nekoliko sati. Inace, svake godine se dogodi nekoliko pomrcina, kako Sunca tako i Mjeseca. No, samo neke od njih vidljive su iz naših krajeva.

Svi koji više žele uživati u ovoj pojavi trebaju posjedovati manji dalekozor ili još bolje teleskop, kojima se jasnije mogu vidjeti trenuci pomrcine, pa cak i pratiti kada Mjeseceva mora i sjajniji krateri pocnu ulaziti u sjenu i mijenjati boju.


Podijeli: Facebook Twiter