Najčitateljice Saša, Ema i Maja

Nagrađene najčitateljice (V. BEGIĆ)
Nagrađene najčitateljice (V. BEGIĆ)

Pulska Gradska knjižnica i čitaonica i ove je godine, četvrti put zaredom organizirala ljetnu akciju izbora najčitatelja. Najčitatelj se birao u tri kategorije: niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole i srednjoškolci.

- Proglašenja najčitatelja svake godine organiziramo u povodu Međunarodnog dana pismenosti, koji se obilježava 8. rujna. Ove su godine proglašene tri najčitateljice za svaku kategoriju, a sve su one nagrađene besplatnom članarinom, kazale su Antonela Božac Ristić i Nadia Crkvenac iz Dječje odjela Gradske knjižnice i čitaonice.

U kategoriji nižih razreda osnovne škole najuspješnija je bila Saša Krajnović, učenica četvrtog razreda OŠ Veruda, koja je pročitala čak 72 knjige. Saša je inače počela čitati s tri-četiri godine, a obožava čitati dječje romane gdje ima puno avanture. Knjige, saznajemo posuđuje i u Središnjoj knjižnici, na Dječjem odjelu i u knjižnici Veruda. Ona je i lani proglašena najčitateljicom, s pročitanih 60 knjiga. Uz školske obveze, trenira i stolni tenis.

Ema Sokač učenica je petog razreda OŠ Tone Peruška i najuspješnija je u kategoriji viših razreda osnovne škole s pročitanom 51 knjigom. Veli da voli sve vrste knjiga te da je bila skoro svaki dan na Dječjem odjelu Gradske knjižnice, gdje je čitala i crtala.

Kod srednjoškolaca najbolja je bila učenica drugog razreda Opće gimnazije Maja Savić, koja je pročitala 20 knjiga, uglavnom krimića i SF štivo.

- Volim i starije i novije krimiće, ljetos sam pročitala sve knjige Agathe Christie, i vrlo su mi se dopale pustolovine Hercula Poirota, navodi.

Međunarodni dan pismenosti bio je i povod da knjižničarka Andrea Trapan predstavi projekt "Korisnici preporučuju", koji je započet ovoga ljeta. Cilj akcije bio je da se uključe korisnici u stvaranje top-liste najčitanijih knjiga.

Ovom je prilikom upriličena i mala nagradna igra, kada je iz hrpe kupona s podacima korisnika izvučen najsretniji korisnik koji je sudjelovao u stvaranje ove top-liste. Sreća se osmjehnula Vedrani Bakša koja je dobila knjigu "Od Raklja do Londre" Mate Balote, čija se 115. godišnjica rođenja obilježava 28. rujna. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter