Najčešće su bolesti dišnog sustava, dječje infekcije i karijes

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Zbog čega su Istrani u 2016. posjećivali liječničke ordinacije opće medicine, specijaliste i zubare? Odgovor na to pitanje nudi najnovija publikacija koju je objavio Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, a gdje je naveden cjeloviti zdravstveni karton stanovnika Istre. Najveći broj oboljelih pati od bolesti dišnog sustava, oboljenja mišićnog i vezivnog tkiva te bolesti cirkulacije. Kod zubara se najviše ide zbog karijesa, dok djeca najviše idu liječniku zbog akutnih problema u dišnom sustavu.

Stanje i trendovi zdravlja

Danijela Lazarić-Zec, urednica publikacije koja će u tiskanom obliku postati dostupna krajem godine, navodi kako "podaci iz  publikacije prikazuju stanje, ali i trendove pojava i procesa," te su "nužni za procjenu zdravstvenog stanja stanovništva, za ocjenu rada i organiziranosti zdravstvene djelatnosti i za lokalno planiranje zdravlja i zdravstvene zaštite."

 U publikaciji se navodi kako je u ugovornim ordinacijama djelatnosti primarne zdravstvene zaštite prošle godine evidentirano ukupno 540.243 bolesti i stanja. Najviše je oboljenja dišnog sustava - od njih pati 19,8 posto oboljelih.

 Slijede bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva (11,4 posto) i bolesti cirkulacijskog sustava (10 posto). Druga oboljenja i simptomi obuhvaćaju sedam posto svih oboljenja, dok endokrine bolesti, bolesti prehrane i metabolizma čine 5,6 posto oboljenja.

 U svim dobnim skupinama najučestalije su bolesti dišnog sustava, osim kod Istrana starijih od 65 godina gdje su najučestalije bolesti cirkulacijskog sustava. U dobnoj skupini od 20-64 godine na drugom mjestu su bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva te bolesti cirkulacijskog sustava. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter