Najčešće se trguje ženama, zbog prostitucije

(S. Z. T.)
(S. Z. T.)

Danas je na pulskoj tržnici obilježen Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima. Djelatnici Policijske uprave istarske u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa i Centrom za građanske inicijative iz Poreča dijelili su informativni materijali o samozaštiti i zaštiti osoba te upoznavali građane s problematikom trgovanja ljudima kao i institucijama, organizacijama i udrugama koje pružaju pomoć.

- Trgovina ljudima u Hrvatskoj, koja je tranzitna zemlja, u zadnjih pet godina svodi se na 50-ak slučajeva, po godini od 7 do 14 osoba. U Istarskoj županiji godišnje evidentiramo od jednog do tri slučaja. Najčešće je riječ o osobama ženskog spola u dobi od 11 do 30  godina i to najčešće s ciljem seksualnog iskorištavanja. Iako se u praksi pokazalo da se ljudima ponajviše trguje zbog prostitucije i robovskog rada, u 15-ak posto je razlog prosjačenje, usvajanje djece, prisilni brak, trgovanje organima i drugo. Žrtve najčešće dolaze iz Ukrajine, Moldavije, Albanije, Rumunjske, Srbije, BiH te Hrvatske, rekao nam je policijski službenik Odsjeka za prevenciju Ureda načelnika Aleksandar Šerović.

Trgovanje ljudima je kazneno djelo za koje je u Hrvatskoj predviđena kazna od tri mjeseca do kazne dugotrajnog zatvora (10 i više godina). (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter