Najčešće pogreške kod davanja lijekova djeci

Ilustracija (Izvor: internet)
Ilustracija (Izvor: internet)

Svake godine samo u SAD-u 71.000 djece završi na hitnoj pomoći zbog slučajnog trovanja lijekovima. Medicinski stručnjaci svjesni su da roditelji to čine nenamjerno, iz neznanja i pretjerane samouvjerenosti.

Mnogi lijekovi sadrže jednake aktivne tvari iako su namijenjeni za različite simptome. Primjerice, lijekovi protiv prehlade sadrže acetaminofen (umanjuje bol i temperaturu).

Dajete li djetetu dva lijeka, jedan za bol, drugi za temperaturu, može dobiti dvaput veću dozu acetaminofena. Nikad nemojte djetetu davati dva lijeka istovremeno, osim ako vam to nije propisao liječnik.

Više od trećine američke djece uzima dnevnu dozu vitamina ili drugih dodataka prehrani. No, manje od 40 posto roditelja to kaže pedijatru. "Liječnici trebaju znati što sve dijete uzima jer to može utjecati na djelovanje lijekova", kaže dr. Rainu Kaushal, direktor pedijatrije u New York Cityju.

Roditelji znaju prestati s davanjem antibiotika ako se djetetu poboljša stanje ili ako ima problema s njihovim uzimanjem. Međutim, bakterije mogu biti i dalje prisutne i tako postati otporne na antibiotike ako ne dovršite terapiju. Ako se bolest vrati, dijete će morati početi novu terapiju, sa sasvim novim lijekom, koji može imati teže nuspojave.

Kuhinjske žličice mogu sadržavati dva do tri puta više tekućine nego standardizirane žličice za doziranje. No, čak i ako koriste posudice i žličice koje idu uz lijek, 70 posto roditelja uspe više nego je preporučena doza.

Ako mlađe dijete ima slične simptome kao što je nedavno imalo starije, to ipak ne znači da mu možete dati lijekove koji su bili propisani prvom djetetu. Ako je dijagnoza pogrešna, djetetovo stanje se može pogoršati. Ponekad su simptomi infekcije streptokokom jednaki onima koje uzrokuje mononukleoza. U tom slučaju će antibiotici uzrokovati grozan osip i može doći i do otpornosti na njih. Uz sve to, i doziranje je drugačije za svako dijete.

Težina je pri doziranju lijeka važnija od dobi. Ovo je posebno bitno ako je dijete lakše ili teže od svojih vršnjaka.

Ako dijete uzima lijek duže vrijeme, ne smije se davati ista doza. Treba paziti i na rok valjanosti otisnut na ambalaži. Ponekad je roditeljima teško pročitati što je liječnik napisao pa je važno odmah pitati što piše. (pripremila I. ŠANDOROV)


Podijeli: Facebook Twiter