Najčešće fotografirane znamenitosti svijeta

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Sony Mobile napravio je istraživanje i uz pomoć Instagrama, kreirana je lista trideset najčešće fotografiranih znamenitosti i lokacija diljem svijeta. Prvo mjesto pripalo je pariškom Eiffelovom tornju.

Istraživanje #XperiaNewPerspectives otkrilo je da se više od polovice Top 30 znamenitosti fotografira iz ista tri kuta. 55 posto putnika izjavilo je da bi planiralo putovanje na temelju prilika za fotografiranje, no svi koji fotografiraju po svijetu trebali bi biti kreativniji. Naime, 47 posto ljudi reklo da im je dosadilo gledati iste fotografije. Istovremeno, 52 posto će vjerojatnije označiti da im se sviđa fotografija znamenitosti ako je zanimljiva i predstavlja nešto što nisu već ranije vidjeli.

Pozicija Eiffelovog tornja na vrhu liste možda nije iznenađenje, no čak je 35 posto fotografija te znamenitosti snimljeno iz ista tri kuta. Ostale istaknute građevine i prirodne ljepote koje slijede taj trend uključuju kip Krista Iskupitelja u Brazilu, gdje je 71 posto fotografija snimljeno iz ista tri kuta, Fontanu di Trevi u Italiji (74 posto), planinu Fuji u Japanu (77 posto) i Machu Picchu gdje je 85 posto svih fotografija podijeljenih na Instagramu snimljeno s istih nekoliko mjesta.

Istraživanje je također zaključilo da polovica ispitanika odabire svoju lokaciju za odmor na temelju tuđih fotografija s godišnjeg odmora, a daljnjih 45 posto pregledava Instagram za inspiraciju gdje fotografirati i koja mjesta posjetiti. Sony Mobile angažirao je tri nagrađivana putopisna fotografa i opremio ih modelom Sony Xperia XZ kako bi neke od vodećih znamenitosti fotografirali iz novih i manje uobičajenih perspektiva.




Podijeli: Facebook Twiter