Najbrže po škrapama trčali Norvežani

Čak 50-ak prijavljenih trkača - norveški pobjednik Havard Vassenden u crvenoj majici (M. ANGELINI)
Čak 50-ak prijavljenih trkača - norveški pobjednik Havard Vassenden u crvenoj majici (M. ANGELINI)

Jučer je u autokampu Stoja održana prva utrka po škrapama "ŠkraPula". Čak 50-ak prijavljenih trkača u dvije kategorije, natjecateljskoj i rekreativnoj, trčalo je dva kruga po stijenama oko kampa te djelomično po cestama i stazama uz more, u ukupnoj dužini od pet kilometara. U konačnici je najbrže vrijeme imao Norvežanin Havard Vassenden koji je stjenovitu stazu istrčao za svega 19.59 minuta. Na drugo mjesto plasirao se također Norvežanin Runar Torpelien, dok je na trećem mjestu bio naš poznat pulski trkač Tihomir Bobolanović. I u ženskoj kategoriji slavile su Norvežanke. Prva je tako bila Guro Torpe, druga je bila Astrid Eri, a treća Kaja Torpelien.

Bobolanović do "bronce"

- Odsjeli smo u Pomeru i kad smo na internetu pročitali da se održava ova utrka odlučili smo se prijaviti. Inače, treniram orijentacijsko trčanje pa sam prije nekoliko godina bio na natjecanju u Rijeci, tako da mi Hrvatska nije nepoznata. Ova utrka bila je jako lijepa i, iako nije bila dugačka, bila je dosta zahtjevna. Svaka čast na organizaciji, rekao nam je po ulasku u cilj Havard Vassenden.

Prvonagrađeni su dobili vrijedne nagrade od generalnog sponzora Arenaturista, dok su se za ostale nagrade pobrinuli Pula film festival d.d. i Chiavalon. Medalje su dobili i natjecatelji za prva tri mjesta u kategorijama do 29 godina, od 30 do 40, od 40 do 50 te u kategoriji 50+.

- Primijetili smo da su se utrci odazvali i gosti kampa Stoja, da su drugi iz kampera bodrili natjecatelje duž staze i vjerujem da će iduće godine doći upravo u ovo doba godine i dovesti nekoga sa sobom upravo kako bi sudjelovali u ovoj utrci. To je zapravo i bio razlog zašto smo je organizirali, ali naravno ostaje otvoren poziv i svim građanima Pule, Istre i Hrvatske da dođu i sudjeluju. Za prvu utrku ovakvog tipa jako smo zadovoljni i brojem sudionika i mislim da nema razloga da je ne organiziramo i dogodine, rekla nam je direktorica marketinga i prodaje Arenaturista Manuela Kraljević koja je i sama sudjelovala u utrci.

Posebnu nagradu dobila je i najmlađa sudionica 11-godišnja Paola Šverko koja je stazu, u pratnji tate Danijela, pretrčala za 36 minuta.

- Treniram plivanje u PK Arena, ali i trčim, uglavnom s tatom i to po Šijanskoj šumi, a znamo trčati i po stijenama. Zato me tata i nagovorio da se prijavim na ovu trku. Bilo je teško, ali tata me bodrio pa sam uspjela proći stazu, kaže nam Paola, inače učenica 5 razreda u OŠ Veruda.

Organizatori ove manifestacije su Pula sport d.o.o. i Turistička zajednica grada Pule, dok su suorganizatori bili pulska Udruga kineziologa i Triatlon savez Istarske županije. Pokrovitelj je bio Grad Pula.

Produženje posezone

- S 50 prijavljenih natjecatelja od kojih 20-ak rekreativaca i više smo nego zadovoljni kako je prošla ova prva sezona ŠkraPule. Zajedničkim su to snagama realizirali TZ i Pula sport, a ideja je da nastavimo i to u dva pravca: u produžavanje posezone kroz ponudu sportskih aktivnosti i to kroz četiri vikenda u rujnu i listopadu: od X-ice, triatlona, kotačića, trčanja po škrapama, a eto dogovorili smo i da će završnica biciklističke rekreativne utrke "Jug na dva kotača" biti upravo u Puli i tako zaokružiti 4-tjedne sportske aktivnosti pod nazivom Pula +sport. Također, upravo bi ovaj potonji naziv trebao biti brend kojim će se Pula predstavljati i na turističkim sajmovima, i na taj način privlačiti goste u naš grad u posezoni. Da nakon koncertnog uživaju i u sportskoj ponudi Pule, rekao je direktor Pula sporta Erik Lukšić.

Pula rocks

I direktorica TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj nije krila zadovoljstvo održanom utrkom: -Za prvi puta nije bilo puno trkača, ali ipak riječ je o posebnoj vrsti trčanja, jer se trči po stijenama pa treba biti dobro utreniran i pažljiv. Bilo je i stranaca, domaćih, pa čak je trčala i jedna curica, što samo pokazuje raznolikost sudionika. Mislim da bi svima bilo dobro da dođu i makar prošetaju s obitelji po istoj stazi jer je to jedno lijepo i novo iskustvo, a poluotok Stoja je doista poseban. Dobro je to za obitelj, vid je rekreacije, a ujedno i dobar način za nedjeljno druženje, rekla je Cinkopan Korotaj i najavila nastavak organiziranja ove utrke, ali vjerojatno pod novim nazivom "Pula rocks" zbog sličnosti ŠkraPule s brendiranim škrapingom na Pašmanu. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter