Najbrža 4G mobilna mreža zaobišla Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak su HT i VIPnet pustili u rad mobilnu mrežu cetvrte generacije koja se skraceno zove 4G, Mreža je zasnovana na LTE Advanced tehnologiji, što bi se u našem jeziku moglo prevesti kao "unaprijedena dugorocna evolucija", brzine downloada od 173 i uploada od 58 megabajta u sekundi.

Za sada je moguce posve besplatno surfati na 4G mreži u centrima cetiri najveca hrvatska grada (Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci). Medutim, problem je što se tek ceka da HT i VIPnet ponude korisnicima uredaje koji mogu prihvatiti tu 4G mrežu.

Korisnici sada moraju pripaziti pri kupovini LTE uredaja iz drugih dijelova svijeta jer postoji velika vjerojatnost da nece raditi na našim LTE mrežama.

Drugi korak je da prošire dostupnost signala na citavi teritorij. U Hrvatskoj VIPnetova i HT-ova LTE mreža u pocetku ce raditi na 1.800, a kasnije ce u upotrebu uci i spektar od 2.600 megaherca. U tom spektru rade i postojece europske LTE mreže.

To znaci da ce ondje gdje bude signala brzina biti odlicna. No, kada i susjedne zemlje ukinu analognu televiziju, što bi se moglo dogoditi kroz iduce godinu-dvije, može se ocekivati da domaci operateri pokrenu LTE mrežu u spektru od 800 megaherca, ciji ce signal imati domet otprilike kao i onaj na GSM-u. Tek se tada može racunati i na bolju pokrivenost seoskih podrucja. (Piše Paulo GREGOROVIC)

Što zapravo donosi 4G?


Za korisnika 4G tehnologija znaci bolju, sigurniju i jeftiniju komunikaciju, a podržavat ce sve poznate multi-standard bežicne sustave. Preko jednog uredaja (mobitelom) moci ce se komunicirati televizijom, radiom i svi ostalim uredajima.

Korisnici ce moci preko mreže slati i HD videa uz drasticni porast brzine. Predvida se da ce 4G mreže uz odgovarajuca poboljšanja u hodu imati rok trajanja od 10 godina nakon cega se ocekuje nova tehnologija.

Prilike i prednosti su vec poznate, no za prosjecnog hrvatskog korisnika uvodenje 4G potpore ce znaciti potrebu dodatnog investiranja u uredaje koji podržavaju takvu tehnologiju kako bi ih u potpunosti mogli i uživati.


Podijeli: Facebook Twiter