Najbolju pincu pod čerepnjon ispekla je Ana Kresina

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U agroturizmu obitelji Miličić u selu Paladnjaki na Žminjštini u nedjelju je po peti put održana manifestacija "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće", kojom žminjska Turistička zajednica nastoji oživjeti tradicijske uskrsne običaje te vratiti na istarske stolove tradicionalne istarske uskrsne namirnice. Središnja uskrsna namirnica je naravno pinca, a ona se ovim događajem u Paladnjakima slavila na nekoliko načina. Najprije, održano je natjecanje za izbor najbolje istarske pince, najboljeg uskrsnog kolača i najljepše oslikanih uskrsnih jaja.

Oči od grožđica

Svoje proizvode, ispečene i pripremljene kod kuće u Paladnjake su na ocjenjivanje donijele 43 domaćice iz svih krajeva Istre, a koliko su u pripremi tradicijskih slastica uspjele oblikom, bojom, okusom i općim dojmom vrednovao je stručni žiri u sastavu Franko Milotić, Josip Pino Kuhar, Dorijana Roce i Linda Juraković. Njihov je pravorijek, nakon studioznog proučavanja natjecateljskog materijala, sljedeći: najbolju pincu ispekla je Ana Kresina, a najbolji uskrsni kolač, male kolombine ili tičiće napravila je Marjuča Zidarić. Posebnu pohvalu za uskrsni kolač, također kolombine, dobila je Anita Zohil.

- U pitanju su nijanse. Na primjer, ova vrsta uskrsnih kolača treba imati oči, najčešće od grožđica, ali se nikad ne posipa kristal šećerom, već se šećer otopi u vodi, tom otopinom se kolač premaže i zatim još malo zapeče u pećnici, pojasnio je Pino Kuhar detalje koji su odlučivali pobjednika u kategoriji uskrsnih kolača. Za pletenice, najpopularnije i najraširenije uskrsne kolače, rekao je da niti jedna ove godine ponuđena nije zadovoljila pa je zato izbor pao na manje kolombine.

Za najljepše obojana i oslikana uskrsna jaja nagrađena su djeca iz žminjskog Dječjeg vrtića Rapčići, a posebnu pohvalu za obojana jaja dobili su učenici žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana. Pince i uskrsni kolači su do proglašenja pobjednika natjecanja bili samo izloženi, no kad je postalo jasno koji je čiji, narezani su i prepušteni posjetiteljima na kušanje: nestali su u svega nekoliko minuta, bez obzira jesu li nagrađeni ili ne.

Osim ovih pinci i kolača pripremanih kod kuće, u Paladnjakima su se pince pripremale i uživo, u revijalnom nenatjecateljskom programu. Pince su najprije mijesili i pekli istarski župan Valter Flego, županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, direktor istarskog TZ-a Denis Ivošević i pazinska dogradonačelnica Mirjana Galant. Svi su dobili potrebne sirovine - brašno, jaja, kvasac, grožđice, rum, rakiju, šećer i drugo, neki su donijeli svoje recepte a neki su ih radije uzeli od žminjskih domaćica.

Umijesiti tijesto bilo je lako u nekoliko minuta, no zatim se tijesto treba dizati jedan sat, pa ga treba premijesiti, pa opet ostaviti da miruje sat vremena, a onda su se pince pekle pod čripnjama na ognjišću još čitav sat. Dakle, potrajalo je to čak tri i pol sata i kad su vruće pince ponuđene na kušanje posjetiteljima, nestale su u svega nekoliko minuta. U drugom điru pince su pripremale domaćice Gracijela Damjanić, Sara Mužina, Kristina Radetić Bertetić i Željka Kvalić, rado dijeleći s radoznalim posjetiteljima svoje recepte i savjete. Ovogodišnja manifestacija bila je bar dvostruko posjećenija nego lanjska, procjenjuje direktorica žminjskog TZ-a Lenka Šajina. Jedan od razloga sigurno je i nedjelja kao dan održavanja, za razliku od lanjske subote.

Mario Piljan osvojio uskrsnu plećku

Uskrsni ugođaj upotpunjen je i sajmeno-degustacijskim dijelom manifestacije, gdje se na kušanje nudilo vino s OPG-a Miličić, a prodavali su se kuhana i na giravolta način frigana plećka, šparoge, kobasice, pince, vazmeni luk, čokoladna jaja te uskrsni ukrasi i suveniri. Na poprilično masovnom natjecanju u pičenju jaja, gađanju jaja kovanicama od dvije kuna s udaljenosti od dva metra, u prvom krugu nadmetalo se 55 natjecatelja. Šest najvještijih ušlo je u finale, a među njima najbistrije oko i najmirniju ruku imao je Mario Piljan iz Bokordići, koji je za pobjedu dobio uskrsnu plećku. Plesom, svirkom i glazbom atmosferu su čitav dan uljepšavali djeca iz vrtića Rapčići, žminjski osnovci te članovi Folklornog društva Cere. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter