Najbolju kobasicu proizveo je žminjac Milan Udovičić

Otvaranje 5. međunarodnog sajma "S klobascom u Europu" (M. MIJOŠEK)
Otvaranje 5. međunarodnog sajma "S klobascom u Europu" (M. MIJOŠEK)

Milan Udovičić iz Žminja okitio se šampionskom titulom za istarsku kobasicu na 5. međunarodnom sajmu "S klobasicom u Europu" koji se danas is sutra održava u Svetom Petru u Šumi. Na sajmu koji se održava u sportskoj dvorani i pod velikim šatorom na središnjem trgu više od sto izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije i Slovačke. Ocjenjivanju je bilo izloženo 56 uzoraka kobasica i to devet istarskih kobasica, pet kosnica, 18 specifičnih kobasica, 17 slavonskih kobasica i sedam kulenovih seka. Uz OPG Udovičić šampionske su titule ponijele specifična kobasica Pršutane Bani, slavonska kobasica Ari-Agro d.o.o. i kulenova seka OPG-a Slađan Novosel. Ove je godine čak 14 kobasica dobilo zlatna odličja, a to su istarske kobasica Movimanto d.o.o. i OPG Dario Šimonović i kosnica Pršutana Bani. U kategoriji specifičnih kobasica zlato su dobili Pisinuim d.o.o., OPG Franjul i Turistična kmetija Štupar, dok su titule zlatnih slavonskih kobasica ponijele one Mesnice As, Mladena Đermanovića, OPG-a Slađan Novosel, Obiteljske klaonice i prerade Brčić, OPG-a Bedeković, OPG -a Vlado Ferbežar i Dragna Mišure. Zlatnu kulenovu seku proizveo je OPG-a Slađan Novosel.

Predstavljajući nagrađene Blanka Sinčić Pulić iz Udruge senzornih analitičara Gustus rekla je kako su kobasice koje su ove godine bila na ocjenjivanju visoke kvalitete, stoga su nagrade ovisile o nijansama. Veseli je što se ove godine ocjenjivanje vršilo u čak pet kategorija, za razliku od tri kategorije na prvom sajmu. To, rekla je, svjedoči o velikom zanimanju proizvođača za sudjelovanje na ovoj manifestaciji, a to što je ove godine izložena i istarska kosnica dokaz je tomu da i proizvođači kreiraju ovaj sajam. Napomenula je kako kvaliteta sama po sebi nije dovoljan za uspjeh na tržištu, već predstavlja samo ulaznicu za tržištu utakmicu. Dodajući kako za uspjeh proizvodu treba dati dodanu vrijednost, a to je njegova autohtonost. Autohtonost područja čini prostor na kojem je proizvod nastao, ali i ljudi proizvođači koji su ključni za prijenos znanja i tradicije, kaže Sinčić Pulić. Važno je da naše proizvode, kao visokokvalitetne, nudimo u našim domaćinstvima i ugostiteljskim objektima, ali važno je da ih nudimo i kao dio naše kulture i tradicije i da će kao takvi postati prepoznatljivi na tržištu.

U ime premijera Andreja Plenkovića i Ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića 5. međunarodni sajam "S klobasicom u Europu" otvorio je Tugomir Majdak Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede čestitajući na viziji, ideji, te promociji i prodaji hrvatskih poljoprivrednih proizvoda koji zaslužuju svoje mjesto na svjetskom tržištu. Ministarstvo poljoprivrede priprema zakonodavni okvir da naši poljoprivredni proizvodi postanu dostupniji prehrani u našim javim ustanovama, istovremeno radi na zaštiti autohtonih proizvoda kako bi postali prepoznatljivi na tržištu, rekao je Majdak. Međutim, među važnijim zakonima je svakako Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji treba omogućiti onima koji žele obrađivati zemlju, da zemlju i obrađuju, a novi zakon o OPG-ima pomoći će im će promovirati proizvode na manifestaciji poput ove, rekao je Majdak. Izaslanik predsjednika Sabora, Antun Kliman čestitao je i zahvalio supetarskom načelniku Mariju Bratuliću, pod čijim se vodstvom već pet godina održava ova uspješna i sve poznatija manifestacija. Kliman je podsjetio kako bez suradnje turizma i ovakvih manifestacija neće biti dobrih rezultata. Posebno je istako projekt Hrvatski doručak kroz koji se u turizmu plasiraju naši kvalitetni poljoprivredni proizvodi. Uz to ovaj je projekt važan i za promociju naših proizvoda, ali i spajanje zelene i plave Hrvatske. "Smatram da će Sabor donositi kvalitetne zakone kako bi seljaci svoje proizvode plasirati kroz turizam, što bi bio dobar i kvalitetan turistički proizvod", poručio je Kliman.

Istarski župan Valter Flego ne dvoji kako smo s istarskom kobasicom ušli u Europu i restorane, te kao se ova manifestacija uzdigla iznad Svetog Petra u Šumi i Istarske županije. Stoga se zalaže da naša domaća hrana, kao dio naše tradicije dođe i na stolove naših javnih ustanova, za što se Istarska županije zalaže već duže vrijeme. Zato se nada kako će Zakon o javnoj nabaviti znati prepoznati ta nastojanja i domaćoj hrani omogućiti lakši pristup restoranima u javnim ustanovama. U ime Udruge kobasičara i salamera srednje i istočne Europe, njen predsjednik Dubravko Vidić, istako je kako ovakvi sajmovi pokazuju što sve majstori kobasičari mogu proizvesti. Uz to predstavljaju široku paletu autohtonih proizvoda ne samo iz Hrvatske, već i Slovenije, Mađarske, Srbije, Slovačke i drugih zemlja, ali originalnost istarske kobasice. Stoga su ovakve manifestacije izuzetno značajne za očuvanje tradicije i suhomesnatih bisera naše poljoprivrede koji mogu dati značajan doprinos turističkoj ponudi, ali razvoju gospodarstva.

Na početku sajma sve je goste i uzvanike pozdravio Mario Bratulić, načelnik općine Sveti Petar u Šumi, kojeg su mnogi govornici pozdravili kao "spiritus movensa" sajma "S klobasicom u Europu". Nakon pozdravnih riječi pozvao je posjetitelje da uživaju u ponudi delicija i popratnim programima. Tako će se danas od 9.30 do 11 sati po prvi se puta u suradnji Turističke zajednice središnje Istre i Etnografskog muzeja Istre organizirati "Istarski doručak" na kojem će se nuditi marmelade, razni namazi, med, sir, mliječni proizvodi, fritaja s kobasicama i pršut. Predstavit će se vino sajma malvazija "In Sylvis" supetarskih vinara Marka i Lare Zgrablić, a u 12.30 na redu je gastro show "Dani srednje europskih kobasica". (Mirjan RIMANIĆ)

 

 

                         

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter