Najbolji u veslanju Zumbice i Barkajoli

Stanovnici Rapca i Labina veslaju kao što su to stoljećima radili ovdašnji ribari (I. A.)
Stanovnici Rapca i Labina veslaju kao što su to stoljećima radili ovdašnji ribari (I. A.)

Svi oni željni mora i barki, došli su na svoje u nedjelju u uzbudljivoj tradicionalnoj utrci rabačkih barki na vesla "Voga Teleferika" koja se održava već 16 godina. Uz simpatična lokalna rivalstva, glasna bodrenja i puno adrenalina, ekipe su veslale od rabačke rive do desne obale Rabačkog zaljeva gdje se nalaze ostaci Teleferike, teretne žičare kojom se nekad prevozio boksit iz labinskih rudnika.

U popularnom voganju (što na rabačkom dijalektu znači veslanje), natjecali su se stanovnici Rapca i Labina, tako odajući počast vrsnim rabačkim ribarima koji su stoljećima svojim barkama odlazili u ribolov u Kvarnerski zaljev, te hrabrim pomorcima koji su u prošlom stoljeću bili vlasnici desetak jedrenjaka na Jadranu. U natjecanju gdje plasman nije toliko bitan, kod žena prve su na cilj stigle Zumbice, inače članice plesnog studija Il Movimento, pod vodstvom Monike Derosi Crnogorac. Kod muških, koji su se natjecali i u potezanju konopa, prva u obje discipline bila je momčad Barkajola. Prva nagrada u svakoj kategoriji bio je domaći pršut.

Nakon natjecanja posade barki i  mnogobrojni gledatelji, nastavili su se zabavljati na rabačkoj rivi uz srdele, domaća vina i glazbu. (I. A.)


Podijeli: Facebook Twiter