Najbolji teran Nevena Matijaša i malvazija Alda Rocea


U Barbanu je u subotu navečer održana 10. općinska smotra vina, a pobjednici su vinari koji vino ne proizvode radi prodaje, već za sebe i svoje prijatelje. Takve smotre, iz nekih prošlih vremena, teško je danas naći, kada je uobičajeno da su vinarima smotre mjesto promocije za što bolju prodaju. U Barbanu je za najbolje crno vino nagrađen teran Nevena Matijaša, poznatog tehničara HRT-a i Radio Pule. U kategoriji bijelih vina pobijedila je malvazija Alda Rocea, nagrađivanog i uspješnog poduzetnika te vlasnika tvrtke Trgometal. Matijaš nam je otkrio da nastavlja tradiciju vinogradarstva koju je započeo njegov djed Anton Perčić.

Jurićev Kal daje dobar teran

- Tradiciju je potom nastavio moj otac Tone Matijaš, a ja sam treća generacija. Vino sam proizveo iz starih loza, a imam i pomladaka u vinogradu. Ukupno brojim tisuću loza terana i isto toliko malvazije, iznio nam je Matijaš te pojasnio da vino proizvodi uz pomoć obitelji, rodbine i prijatelja i to isključivo za vlastite potrebe i da podijeli prijateljima. Pojašnjavajući zašto je njegov teran proglašen najboljim, kaže da je razlog položaj vinograda. "Položaj na Jurićevom Kalu, gdje imam vinograd, od pamtivijeka je bio dobar za teran. Uz to, prije berbe smo stalno pratili šećer i vremensku prognozu te pobrali grožđe nekoliko dana prije kiše", kaže Matijaš.

Aldo Roce ima vinograd u Sutivancu i godišnje proizvede 1.400-1.500 litara malvazije i 200-300 litara terana. "Moj je vinograd posadio moj pokojni otac Marijo Roce i to one godine kada sam se ja rodio, prije 64 godine. Danas mi u proizvodnji vina pomažu moja dva sina, Marijan i Neven", kaže Roce. Crno vino Nevena Matijaša osvojilo je visoka 18,3 boda, a slijedi vino Kristijana Grgorinića, također iz Jurićevog Kala, sa 17,7 bodova. Treći je Ivan Iveta iz Melnice sa 17,2 boda. U konkurenciji bijelih vina prvonagrađeno je za dlaku bilo bolje od drugog i trećeplasiranog. Roceovo vino osvojilo je 18,5 bodova, ono Albina Rojnića iz Grabri 18,4 boda, a Josipa Glavaša iz Šajini 18,35 bodova.

Općinski načelnik Denis Kontošić rekao je kako su barbanska vina oduvijek bila na dobrom glasu i u Veneciji i u Beču, o čemu svjedoče zapisi Petra Stankovića od prije dva stoljeća. Želja mu je na smotri vina uvesti bodovne pragove i svi koji ih pređu osvojili bi medalje. (P. GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter