Najbolji svjetski fotografi izlažu u Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve je spremno za Festival Organ vida najveću međunarodnu fotografsku manifestaciju u Hrvatskoj, ali i najveći festival suvremene fotografije u jugoistočnoj Europi koji će se održati od 4. do 20. rujna 2017 u Zagrebu. Organ Vida je nezavisan festival, a čini ga kreativni tim mladih profesionalaca kojima je cilj promicanje hrvatskih i inozemnih nadolazećih i etabliranih fotografa te promišljanje fotografskog medija u širem društvenom kontekstu kroz predstavljanje radova koji nose relevantne priče iz svijeta i koji mogu potaknuti publiku na kritičko razmišljanje o našoj svakodnevici.

Deveto izdanje na devet lokacija

Deveto izdanje festivala održat će se od 4. do 20. rujna 2017. na 9 lokacija. Festivalski tjedan započinje 4. rujna 2017. otvorenjem prve od 13 izložbi, a završava konferencijom Izvan dokumentarnog 9. rujna 2017. Festival je i ove godine programski intenzivan  sastavljen od 13 izložbi, a prati ga bogati edukativni, diskurzivni i zabavni program s brojnim gostima iz zemlje i inozemstva. 
Glavni festivalski program održava se u Muzeju suvremene umjetnosti koji je ujedno i glavni partner Festivala.

- Izuzetno nam je zadovoljstvo što će se od ove godine glavni program Festivala odvijati upravo u prostoru Muzeja suvremene umjetnosti koji se pokazao kao logičan i prirodan partner u čiju dugoročnu suradnju vjerujemo, s obzirom na nepostojanje čvrstog oslonca suvremenoj fotografskoj sceni u Hrvatskoj. I ove godine onosimo pregršt zanimljivosti iz recentne svjetske scene, kao i domaće produkcije, ali i mnogo noviteta koji će 
zasigurno dugoročno utjecati na razvoj hrvatske fotografske scene. Festivalsko 9. izdanje Novi građani programski će se odvijati od 6. do 20. rujna 2017. diljem Zagreb na kojem će sudjelovati naši gosti, značajni svjetski umjetnici, teoretičari, kustosi i drugi stručnjaci iz područja fotografije, izjavila je direktorica Festivala Marina Paulenka.

Finalisti i Novi građani 

Finaliste, čije će radove imati priliku vidjeti na izložbi Novi građani/New Citizens, odabrao je žiri sastavljen od značajnih i nagrađivanih fotografa i kustosa inozemne i domaće scene koji će osobno prisustvovati festivalu  Christina de Middel (Španjolska), Leila Topić (Hrvatska), Katrin Koenning (Australija), Dana Lixenberg (Nizozemska), Sean O'Hagan (UK) i Pieter Hugo (Južnoafrička Republika). 

Finalisti 9. izdanja Organa Vida su: Miia Autio (Finska), John Feely (Australija), Daniel Castro Garcia (UK), Nick Hannes (Belgija), Ingvar Kenne (Australija), Annalisa Natali Murri (Italija), Drew Nikonowicz (SAD), Sarah Pabst (Argentina), Alexandra Polina (Njemačka) i Hannes Wiedemann (Njemačka). Uz 10 finalista, festival Organ Vida će putem projekcija na krovu MSU-a na dan otvorenja 6.9.2017. predstaviti i 10 pohvaljenih 
autorskih projekata. Pohvaljeni autori su: Alana Holmberg (Australija), Tanya Houghton (UK), Maria Kapajeva (Estonija), Am?lie Landry (Belgija), Camille L?veque (Francuska), Raffaele Petralla (Italija), Pablo Ernesto Piovano (Argentina), Christopher Sims (SAD), Bronia Stewart (UK) i Pavel Volkov (Rusija).

Paulenka je također posebno istaknula i novitete u program ove godine - ?Uzbuđeni smo zbog sjajnog programa kojeg će naša publika vjerujemo prigrliti i pratiti događanja tijekom Tjedna otvorenja. Ponosni smo jer je naša organizacija uspjela upogoniti nekoliko noviteta koji će uz ostale činiti naš kontinuirani godišnji program. Na prvom mjestu, kao 
novitet, moramo spomenuti Nagradu za suvremenu hrvatsku fotografiju Marina Viculin koju ćemo dodijeliti jednom umjetniku/ci u rujnu koji/a će tijekom godine dana razvijati svoj rad uz mentorsku podršku te ga na koncu i izložiti sljedeće godine, na 10. obljetnici Festivala. Na drugom mjestu moramo istaknuti podatak da Udruga Organ Vida započinje s izdavaštvom fotografskih knjiga, kao i s izdavanjem prvog časopisa za suvremenu fotografiju OVmag čiji ćete prvi broj imati prilike vidjeti već koncem godine, i to na hrvatskom i engleskom jeziku. Tiskano izdanje časopisa pratit će već postojeći, ali redizajnirani portal OVmag.org. Upravo redizajnirani portal OVmag.org je treći novitet kojeg predstavljamo na ovom 9. izdanju festivala. (Lara BAGAR)



Podijeli: Facebook Twiter