Najbolji sportaši Labina i Pazina u 2013.

Svi nagrađeni na svečanosti labinskog sporta (R. FONOVIĆ)
Svi nagrađeni na svečanosti labinskog sporta (R. FONOVIĆ)

Velika vijećnica Grada Labina i ove je godine bila poprište dodjele priznanja najboljim sportašima grada, u organizaciji Saveza sportova grada Labina. Žiri su činili istaknuti labinski sportaši, sportski djelatnici, predstavnici Grada i novinari. Nakon prebrojanih glasova gotovo u svim kategorijama laureati su pobijedili s velikom razlikom.

I ove je godine nastavljena tradicija da najbolji dolaze iz "malih" sportova. Tako je za najboljeg sportaša izabran Marino Faraguna, član KBK-a Budokai Labin, trostruki prvak Hrvatske u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, pobjednik Svjetskog kupa i sudionik Europskog prvenstva u kicklightu. Kod djevojaka primat je osvojila boćarica Labina Tanja Grubiša koja je tu nagradu zaslužila prvenstveno osvojenim naslovom viceprvakinje Hrvatske u kategoriji pojedinačno klasično.

Za najbolju momčad ili ekipu proglašena je seniorska ekipa ŽRK-a Rudar koja trenutno uvjerljivo vodi u prvenstvu Treće lige zapad. Ipak, najviše nagrada ove je godine otišlo u ruke članova Jedrličarskog kluba Kvarner. Tako su ekipni prvaci Hrvatske u klasi Optimist primili nagradu za najuspješniju momčad ili ekipu u mlađim kategorijama, njihov član David Medančić proglašen je najvećom muškom nadom, dok je njihov učitelj Ivica Matijević proglašen za trenera godine. Na sve to nadovezala se i nagrada za životno djelo koja je otišla u ruke osnivača JK-a Kvarner Petra Rubinića.

Sjajna mlada atletičarka, koja paralelno trenira i rukomet, Ivana Knapić, članica AK-a Albona koja je nakon samo šest mjeseci treniranja ušla u sam vrh hrvatskog kadetskog trčanja, najveća je ženska nada. Podijeljeno je i devet posebnih priznanja i to Luki Stepančiću za osvojenu brončanu medalju na SP-u u rukometu, Franki Fonović (KBK Budokai Labin) za nastup na EP-u i osvojen naslov prvaka Hrvatske u kadetskoj konkurenciji, zatim dvojcu rukometnih reprezentativaca Anthoniju Jurmanu i Koradu Juričiću, članovima JK-a Ippon Arianu Agušaju i Matiji Martinčiću za osvojenu broncu na PH-u u katama, AK-u Albona i njihovom treneru Franku Zidariću za 20 godina uspješnog rada i postojanja, JK-a Kvarner za 40 godina postojanja, te NK-a Rabac koji je u 2013. godini slavio pola stoljeća od svog osnivanja.

I u velikoj dvorani Spomen doma u Pazinu, u organizaciji Zajednice sportskih udruga, održana je tradicionalna godišnja svečanost proglašenja najboljih pazinskih sportaša u 2013. godini.

Rezultati su bili zapaženi, no oni brdske biciklistkinje Dubravke Družeta, boćara Ninija Stranića, njegovih klupskih kolega boćara Trio Pazina te košarkašica Pazina izdvojili su se kao najuspješnijima i osigurali njihovim kreatorima da na fešti pazinskog sporta ponesu titule najboljih u četiri prestižne kategorije, sportašica, sportaš, momčad i ekipa.

Čekala je svoj trenutak i dočekala Dubravka Družeta, članica Biciklističkog kluba MTB Istra Pazin. Članica hrvatske MTB reprezentacije minule se godine okušala na EP-u u spustu 4X gdje je zauzela odlično peto mjesto, a zapaženo ostvarenje imala je također na EP-u u disciplini spust DHI gdje je osvojila sedmo mjesto. U domaćoj je konkurenciji pak bez premca.

Muški dio večeri obilježili su boćari Trio Pazina pokupivši vrhnje u boje kategorije, pojedinačnoj i ekipnoj. Za najboljeg sportaša okrunjen je mladi Nini Stranić koji se pored klupskih nastupa istaknuo i u mladoj reprezentaciji Hrvatske koje je stalni član. Kruna uspjeha došla je na kraju sezone u Francuskom Martiguesu, gdje je održana svjetska boćarska smotra na kojoj se se suigračem iz reprezentacije Marinom Ćubelom okitio brončanom medaljom.

Kolijevka boćanja živi taj sport punim plućima. Boćari Trio Pazina u najvišem hrvatskom razredu odlično plove. Lani su imali najuspješniju sezonu u povijesti kad su samo bod ostali kratki za prvakom i na kraju bili treći, a na ove su zimske ferije otišli kao četvrti tekuće ligaške sezone.

Što se tiče pazinske ekipe, tu košarkašice Pazina još uvijek nemaju prave konkurencije. Tako su teći put za redom proglašene prvim damama večeri organizirane u čast pazinskih sportaša. Rezultati su također gotovo preslika onima od godinu prije. Neprikosnovene i nedodirljive u županijskim prvenstvima te onim regionalnim u svim kategorijama te odličan nastup u B-1 ligi gdje su lani ipak morale prepustiti prvo mjesto i završiti kao druge.(Robi FONOVIĆ, Mladen PILAT)


Podijeli: Facebook Twiter