Najbolji sommelier Stefano Mužina iz Monte Mulinija

Stefano Mužina osvojio je titulu najboljeg hrvatskog sommeliera
Stefano Mužina osvojio je titulu najboljeg hrvatskog sommeliera

Stefano Mužina iz Maistrinog hotela Monte Mulini osvojio je večeras titulu najboljeg sommeliera na četvrtom Prvenstvu Istre i Kvarnera, čiji je najatraktivniji završni dio održan u brtoniškoj Zajednici Talijana, pred eno-gastronomskim stručnjacima, novinarima i publikom.

Drugo mjesto pripalo je Fabijanu Šantiću iz Maistrine konobe Kantinon, a treće Tomislavu Sokaču iz Istraturistovog hotela Melia Coral.

Zanimljivo je natjecanje, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, nastalo prema ideji njegovog istarskog regionalnog povjerenika Emila Perdeca, ove godine okupilo 20 kandidata iz velikih hotelskih kuća te privatnih hotela i restorana, koji su završili najmanje prvu razinu edukacije za sommeliere. Svi su natjecatelji najprije odmjerili snage u hotelu Nautica, u novigradskoj marini, gdje su u prvom četvrtfinalnom dijelu natjecanja pisali test s 40 pitanja o povijesti vinarstva, svojoj struci, svjetskim i hrvatskim vinima i žestokim pićima te opisali jedno crveno vino. Osmero najboljih je, zatim, u brtoniškom Muzeju vina i seljačkog stvaralaštva trebalo "na slijepo" prepoznati po tri vina i žestoka pića, ispraviti vinsku kartu i proći dodatni mali test znanja.

Tako je izabrano troje finalista koji su pod budnim okom stručnog žirija i svih okupljenih pokazali svoje znanje i vještinu u simuliranim situacijama pred "gostima" u restoranu, među je kojima je glavni gost bio Tulio Fernetich, vlasnik hotela San Rocco u Brtonigli.

U zadanom su roku trebali preporučiti vina uz predloženi meni, pravilno dekantirati crno vino, otvoriti i natočiti pjenušac, rastakati magnum i ponovno prepoznati po tri vina i žestoka pića.

Ocjenjivali su ih iskusni sommelieri, pobjednici brojnih natjecanja i članovi SKH-a na čelu sa Sandijem Parisom uz kojeg su bili Karin Rupena Perdec, Dalibor, Ferenčak, Frenk Robert Petrović, Robert Radešić, Miša Poduje i njihov austrijski kolega Suvad Zlatić.

Uz uspješnost u obavljanju zadataka u obzir su uzeli i niz drugih detalja, od držanja do poznavanja stranih jezika. Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Istarske županije, uz domaćinstvo brtoniške Turističke zajednice te podršku hotela San Rocco, restorana Primizia i Zenon iz Brtonigle i hotela Nautica iz Novigrada. (K. FLEGAR, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter