Najbolji sommelier Hrvatske 2015. je Filip Savić

Slijeva nadesno: Ivan Jug, trećeplasirani, pobjednik Filip Savić i Siniša Lasan, drugoplasirani
Slijeva nadesno: Ivan Jug, trećeplasirani, pobjednik Filip Savić i Siniša Lasan, drugoplasirani

Danas se u umaškom hotelu Melia Coral održalo 19. prvenstvo sommeliera Hrvatske, koje je privuklo veliki broj posjetitelja i ljubitelja vina.

Hrvatski sommelier klub, udruga osnovana 1993. godine, koja danas broji oko 500 članova, organizirala je natjecanje na kojem je sudjelovalo 27 sommeliera iz svih regija u Hrvatskoj.

Održano je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske te potporom TZ-a Istarske Županije i TZ-a Umaga. Prijavljeni su se natjecali za laskavu titulu najboljeg sommeliera Hrvatske, koja je prošle godine pripala Siniši Lasanu iz renomiranog dubrovačkog restorana Proto.

Prvenstvo je započelo četvrtfinalnim natjecanjem, koje se sastoji od pismenog i praktičnog dijela. Od ukupno 27 prijavljenih, u polufinale se plasiralo 12 natjecatelja s osvojenim najvećim brojem bodova. Test za polufinale bio je na engleskom jeziku. Sommelieri su morali pokazati dobro poznavanje svjetskih vina i znanje o najpoznatijim vinskim regijama u Europi i svijetu. Osim toga, trebali su pogoditi tri vina i dva žestoka alkoholna pića, nakon čega su vina predstavili, otvorili, te poslužili gostima.

Finalni je dio natjecanja bio otvoren za publiku. Tri najbolja polufinalista imala su priliku iskazati se u finalu ovog prestižnog natjecanja i pred posjetiteljima pokazati umijeće pravilnog otvaranja pjenušca, posluživanja, dekantiranja, prepoznavanja vina i alkoholnih pića, ispravljanja vinske karte, preporukama vina uz zadani menu, rastakanja magnuma i ophođenja s gostima.

Zaslužena titula najboljeg sommeliera Hrvatske 2015. pripala je Filipu Saviću iz Maistrinog hotela Monte Mulini, kojemu je pripala nagrada tvrtke MIVA. Nagrada uključuje dvodnevno stručno putovanje u regiju Champagne, posjet podrumima i degustaciju najboljih šampanjaca svjetski poznate kuće Moet&Chandon. (Napisala i snimila T. GRGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter