Najbolji smokvenjak napravio Božo Biletta iz Biletići


Za sve ljubitelje smokve i proizvoda od smokava jučer je u Barbanu u popodnevnim satima otvoren sajam posvećen upravo ovoj voćki. Riječ je o 11. izdanju Fešte smokve i smokvenjaka koju organizira lokalna turistička zajednica, uz pomoć barbanske općine. Na fešti se našlo mnoštvo delicija koje su mogle zadovoljiti svačiji ukus, od sušenih i flambiranih smokvi, rakije od smokve, marmelada pa sve do tradicionalnih smokvenjaka.

Devet smokvenjaka u konkurenciji

U sklopu manifestacije organiziran je i izbor najboljeg smokvenjaka. Nakon što je žiri, kojemu je predsjedao Željko Prgomet, inače pokretač programa razvoja smokvarstva u Hrvatskoj i prvi doktor znanosti u području smokvarstva, kušao svih devet smokvenjaka, uslijedilo je proglašenje naj smokvenjaka. Prvu nagradu - pehar, zdjelicu od maslinova drva i maslinovo ulje, osvojio je Božo Biletta iz sela Biletići. Drugo i trećeplasirani, Antun Zustović i Marija Duras, također su nagrađeni prigodnim poklonima.

Kako doznajemo od Matee Burić, stručne suradnice Turističke zajednice Općine Barban, ove se godine fešti odazvalo 30-ak izlagača, od kojih je njih 14 izlagalo upravo proizvode od smokava dok su ostali izložili istarske suvenire. Fešta je, kako dodaje, dio ovogodišnjeg barbanskog sajma obrtnika, budući da se poklapa s njime.

Pokazna radionica, tradicionalna receptura

U poslijepodnevnim satima  na barbanskoj je placi za brojne posjetitelje priređena i pokazna radionica "Kako napraviti smokvenjak po receptu naših nona" koju je vodila Mirjana Prgomet, a koja je prezentirala kako napraviti ovu tradicionalnu deliciju i tako sačuvati smokve kroz cijelu godinu.

Sve je završeno velikom fritajom, čime je i službeno zaključen ovogodišnji, 8. Barbanski obrtnički sajam. Valja spomenuti i da su feštu od smokava svojom izložbom radova upotpunili učenici Osnovne škole Jure Filipovića.

Energetska pločica "po starinski"

Smokvenjak je jednostavna, priprosta i prilično zdrava slastica za koju osim smokava i rakije možete, no ne morate, koristiti ni jedan drugi sastojak. Svaka domaćica ima svoj recept za smokvenjak, neke u njemu koriste i lješnjake, bademe, a umjesto limoncina koriste arancine, brusnice ili čak lavandu. Dobar smokvenjak od lošeg razlikuju sočne smokve i kvalitetna rakija. Smokvenjak je tip deserta koji bismo danas nazvali "energetskom pločicom", a nekada je bio "komprimirana" energija za težake koji su cijele dane radili na poljima. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter