Najbolji restoran Graciano i konoba Drugi peron

Tomislav Pavleka, voditelj festivala (Manuel ANGELINI)
Tomislav Pavleka, voditelj festivala (Manuel ANGELINI)

U petoj sezoni manifestacije Istra Gourmet Tour, koja se odvijala protekle jeseni i ovog proljeća, predstavilo se 15 istarskih i slovenskih ugostiteljskih objekata, a stručna je komisija najboljima proglasila restoran Graciano u Rovinju i konobu Drugi peron u Cerovlju. Rezultate manifestacije na jučerašnjoj su konferenciji za novinare predstavili potpredsjednik Obrtničke komore Istarske županije Enrico Cernecca, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dušan Černjul i tajnik Komore Eros Sorić, koji su ustvrdili da je manifestacija bila uspješna. Ove jeseni najavili su šestu sezonu koja će biti ojačana kako promotivno, tako i brojem ugostiteljskih objekata.

 - Cilj je približiti ugostiteljsku djelatnost građanima, no manifestacija ima i edukativan karakter. U natjecateljskom dijelu komisija je ocjenjivala cjelokupnu večeru, a sami gosti najbolji pijat, rekao je Cernecca te zaključio da gosti vole domaće namirnice, ali ih fascinira inovativnost u kulinarstvu.

- Gost traži doživljaj i educirani personal, želi se upoznati sa sadržajem određenog jela, vina i maslinovog ulja, rekao je potpredsjednik OKIŽ-a, osvrnuvši se i na povećanje PDV-a na usluge u ugostiteljstvu.

- Razočaran sam ministricom gospodarstva koja je kazala da ugostitelji nemaju ništa s povećanjem PDV-a jer ga plaćaju krajnji korisnici, te da je riječ o uslugama koje nisu životno nužne. Međutim, nama je to nužno. Prema podacima Porezne uprave, 2012. godine dohodak istarskih ugostitelja imao je udio od 11,7 posto u ukupnim primicima, godinu kasnije taj udio iznosio je 18,08, a 2014. godine 14,04 posto. Poslujemo na granici rentabilnosti i neće biti sredstava za ulaganja, upozorio je Cernecca i dodao:"Dio gubitka ugostitelja trebao bi se kompenzirati smanjenjem poreza na dohodak, no iz ovih podataka je vidljivo da ćemo platiti puno manje jer dohotka neće biti".

OKIŽ zajedno sa središnjicom financijski podržava i AZRRI-jev projekt edukacije profesionalnih kuhara i konobara koju je ove godine na Gortanovom brijegu prošlo više od 200 polaznika iz cijele Hrvatske. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter