Najbolji pljočkar Savudrije, Istre i cilega svita je Emanuel Dajčić

Međunarodni turnir okupio 80 pljočkara (Robert SIRONIĆ)
Međunarodni turnir okupio 80 pljočkara (Robert SIRONIĆ)

U godini kada je pljočkanje dobilo potvrdu Ministarstva kulture o uvrštenju tradicijske igre pljočkanje u listu nematerijalnih dobara Republike Hrvatske održan je 17. put tradicionalni turnir u Savudriji pod nazivom "Savudrija open" poznat i kao "neslužbeno svjetsko prvenstvo u pljočkanju pojedinaca".

- Prijavilo se 80 pljočkara iz Hrvatske, Slovenije i Italije, ali bilo je i pojedinaca iz Njemačke te Bosne i Hercegovine, tako da se može govoriti o međunarodnom turniru u pravom smislu riječi. Vrijeme je poslužilo tako da je takmičenje započelo u 10 sati i završilo u 18 sati, točno prema predviđanjima, zadovoljan je Milivoj Pacenti iz Istarskog pljočkarskog saveza.

Turnir je, već tradicionalno otvorio gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, koji je tom prilikom istaknuo podršku Grada Umaga i gradskih institucija daljnjem razvoju pljočkanja tradicijskim načinom, ali i podršku transformaciji pljočkanja u sportsku granu. Podsjetimo da je pokrenut postupak za priznavanje pljočkanja sportom, pa je u Savudriji bio prisutan i Neven Šavora iz Hrvatskog olimpijskog odbora, kojeg je HOO imenovao za mentora praćenja razvoja pljočkanja u sport.

Pobjednik turnira i "najbolji pljočkar Savudrije, Istre i cilega svita" je Emanuel Dajčić iz Sv. Petra u Šumi koji je u finalu slavio nad Vanjom Fabijančićem iz Marčenegle.

Kao što je Milivoj Pacenti istaknuo prilikom svečane dodjele: "ovim finalom postignut je temeljni cilj pljočkara, a taj je da tradicijsku igru predajemo mladima".

Napomenimo da su Emanuel i Vanja predstavnici mlade generacije koja je vrlo ozbiljno prihvatila obavezu očuvanja i njegovanja tradicije i pljočkanja kao sporta. Pljočkanje je stara pučka igra. Izvorno je to pastirska igra kojom su pastiri, uglavnom djeca, kratili vrijeme čuvajući stoku. Ime je dobila po glavnom rekvizitu - pljočki, plosnatom kamenu veličine dlana. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter