Najbolji pjenušac - Millenium Misal 2013.

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Pjenušac Millenium Misal 2013. proglašen je najboljim pjenušcem na prvom Međunarodnom festivalu pjenušaca u Višnjanu! Na ocjenjivanju se našlo 55 pjenušaca, a ocjenjivačka komisija kojom je predsjedao Borislav Miličević iz osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta vrednovala je kod pjenušaca njihovu boju, bistroću, perlanje, miris, okus i ukupni dojam. Misal Millenium 2013. dobio je na ocjenjivanju 91,2 boda, a proizvodi se od grožđa istarske malvazije, crnog pinota i chardonnaya.

Priznanje za najbolji pjenušac, punim nazivom "Nagrada općine Višnjan dr. sc. Đordano Peršurić za najbolji pjenušac", višnjanski je načelnik Angelo Mattich prigodom večernjeg zatvaranja Festivala uručio sestrama Katarini Peršurić Bernobić i Ani Peršurić Palčić, koje danas vode proizvodnju pjenušaca Misal Peršurić, koju je inače 1990. godine utemeljio njihov otac, pokojni Đordano Peršurić. "Mislim da bi tata danas bio najponosniji čovjek na svijetu! Posebno mi je drago da je priznanje dobio Misal Millenium, jer je upravo s tim pjenušcem iz Višnjana krenula naša priča", rekla je preuzimajući priznanje Katarina Peršurić Bernobić. Danas se u vinariji Peršurić proizvodi 11 etiketa pjenušaca, a najnovija među njima je koktelski pjenušac Misal Šinjorina od istarske malvazije, pušten na tržište prošle godine.

Svi uzvanici svečanog proglašenja najboljeg pjenušca zatim su ponuđeni nagrađenim Misalom Millenium 2013. i to iz jeroboam boce od tri litre koja, kako je objasnila Katarina Peršurić Bernobić, zajedno s vinom teži preko pet kilograma, a zbog veličine pjenušac u njoj treba dozrijevati dulje nego u običnoj butelji od 0,75 litara. Uz točenje pobjedničkog pjenušca moglo se čuti i nekoliko zanimljivih podataka o svijetu pjenušavih vina, primjerice da čep iz boce pjenušca izlijeće brzinom od 64 kilometra na sat, ili da jedna prosječna butelja pjenušca može ispustiti čak 49 milijuna mjehurića. Prosječni građanin Hrvatske godišnje popije tek 20 mililitara pjenušca, izvijestila je također kušače Katarina Peršurić Bernobić, zaključivši: "Potrudit ćemo se da na taj statistički podatak dodamo barem jednu nulu".

Na prvom višnjanskom Međunarodnom festivalu pjenušaca tridesetak izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije predstavilo je šezdesetak pjenušaca. Osim istarskih, Hrvatska je bila zastupljena međimurskim i plešivičkim i jaskanskim pjenušcima. Iz Slovenije su posebno srdačno primljeni vinari sa Krasa, koji su uz pjenušce od malvazije, te od tamošnje autohtone sorte vitovska grganja, predstavili i crni pjenušac od terana, upravo onog kraškog terana zbog kojeg je prije nekoliko godina bio zabranjen istarski teran. No, susret kraških i istarskih vinara protekao je u vrlo prijateljskoj atmosferi, bez ikakve natruhe napetosti zbog "slučaja teran".

Osim u pjenušcima, posjetitelji festivala mogli su uživati i u "Galeriji okusa" u kojoj su bile ponuđene istarske delicije poput pršuta, sira, tartufa, bakalara i ostalih proizvoda. Program su svojim nastupima upotpunili Umjetnička akademija iz Osijeka te književnik Igor Mandić.

(Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter