Najbolji mladi violončelisti svijeta dolaze u Poreč

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjetnička škola Poreč i Pučko otvoreno učilište grada Poreča u suradnji sa  zagrebačkom Koncertnom direkcijom po deveti je put domaćin jedinstvenog međunarodnog natjecanja violončelista "Antonio Janigro" na kojem će nastupati 77 natjecatelja iz 15 zemalja svijeta. Popis zemalja sudionica je dug, valja podsjetit da uz mlade muzičare iz europskih država od Švedske pa do Španjolske, prolazeći kroz srednju Europu, dolaze i najbolji među najboljima muzičari iz Turske, Južne Koreje i SAD-a. Radi se o prvorazrednom međunarodnom događaju koji okuplja mlade talente violončela (do 20. godine života) iz cijelog svijeta.

Natjecanje su omogućili Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Poreč, Turistička zajednica Grada Poreča, Grad Zagreb te brojni sponzori i donatori, Porečani, koji su prepoznali i podržali vrijednost ove kulturne manifestacije. Svečano otvaranje manifestacije, uz koncert iznimne umjetničke razine održat će se u Eufrazijevoj bazilici u Poreču, u četvrtak, 20. listopada, u 19.30 sati (ulaz je slobodan). Nastupat će svjetski priznata violončelistica iz Južne Koreje Meehae Ryo Južna Koreja i Zagrebački solisti.

"Radi se o ekskluzivnom koncertu, koji je poklon našim građanima, sugrađanima i gostima.", rekla je tokom predstavljanja manifestacije ravnateljica Umjetničke škole Poreč Sanjica Sara Radetić.

O značaju održavanja natjecanja koji se događa svake dvije godine u Poreču i to od davne 2000. godine govorila je i dogradonačelnica Poreča Nadia Štifanić Dobrilović koja je istaknula kako je to važan događaj kako za grad tako i za cijelu Istarsku županiju.

Od petka, 21. listopada, do utorka, 25. listopada,  u prostorijama Umjetničke škole Poreč i Pučkog otvorenog učilišta Poreč održat će se natjecanje u šest kategorija, a nastupat će mladi virtuozi na violončelu iz raznih krajeva svijeta. Po završetku svake kategorije članovi međunarodnog ocjenjivačkog suda, renomirani glazbenici, održavat će s kandidatima radionice. Po tome je ovo natjecanje jedinstveno u svijetu. Završni koncert najboljih nagrađenih natjecatelja bit će u Kazalištu Pučkog otvorenog učilišta Poreč, u utorak, 25. listopada, u 19.30 sati.

Ono što također ovo natjecanje čini posebnim je da će čitavo natjecanje biti praćeno live streamingom, dakle moći će se pratiti putem interneta iz raznih krajeva svijeta. "Naravno pozivamo sve koji su u mogućnosti da uživaju u umjetnosti sviranja na violončelu u živo da dođu i prate natjecanje i koncerte. Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli," istaknula je Sanjica Sara Radetić. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter