Najbolji kotlić od gljiva spremio je Claudio Stocovaz


Ovog su se vikenda u pitoresknoj Brtonigli održali četrnaesti po redu Dani gljiva, jedna od najposjećenijih jesenskih manifestacija koja je i ove godine privukla veliki broj posjetitelja.

Prilikom otvorenja prisutnima su se obratili Željko Ružić, predsjednik gljivarske udruge Boletus iz Brtonigle, zamjenica župana Giuseppina Rajko, načelnik Općine Brtonigla Doriano Labinjan i direktorica TZO Bronigla Michelle Babić. Svi su oni istaknuli veliko zadovoljstvo što ovakva manifestacija iz godine u godinu poprima sve veće značenje.

Natjecanje u branju

Kao i svake godine, održalo se međunarodno natjecanje u branju gljiva prilikom kojeg se dvjestotinjak sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Italije upustilo u izazov tko će ubrati najveću, a tko najljepšu gljivu. Nakon trosatnog branja i ocjenjivanja komisije uslijedila je dodjela nagrada i priznanja. Najveću je gljivu ubrala ekipa GU Grljak Lič iz Delnica i to Amanitu ovoideu  (jajasta muhara), a drugo je mjesto pripalo članovima brtoniške podružnice GU Boletus. U kategoriji najljepša gljiva, nagrađena je Tricholomopsis  rutilans (blistava žutoliska) GU Snežka iz Maribora.

Neizostavno je bilo i natjecanje u spravljanju gljivarskog kotlića  koje se održalo u dvije kategorije. U kategoriji načelnici i gradonačelnici' s područja sjeverozapadne Istre, najbolji je kotlić pripremio Claudio Stocovaz, načelnik Općine Grožnjan. Što se pak tiče kategorije udruge, pobjedu je odnio kotlić GU Bresadola iz Trsta.

Humanitarna akcija

Posjetitelji su mogli obići bogatu i edukativnu izložbu gljiva, na kojoj su bile izložene jestive, nejestive, ali i otrovne gljive. Nadalje, organizirana je i hvalevrijedna humanitarna akcija prodaje gljivarskih specijaliteta koje su pripremile i darovale gljivarske udruge. Prikupljena sredstva idu u humanitarne svrhe za potrebite s područja općine Brtonigle.

Za zabavu se pobrinuo Trio New Melody i rasplesani country plesači bujske udruge LIV, a za kulturni program članice KD ''Šavrini in anka Šavrinke Gračišće''  koje su na zabavan način uprizorile život Šavrinki u poslijeratnom razdoblju.

Program je bio zanimljiv za sve uzraste, tako da su i mališani mogli uživati  u dječjoj radionici u organizaciji dječjeg vrtića Kalimero iz Brtonigle. Manifestacija se održala u organizaciji društva gljivara Boletus i Turističke zajednice općine Brtonigla, uz potporu Istarske županije, Općine Brtonigla i Istralandije. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter