Najbolji kotlić i jelo od gljiva skuhale "Žene Premanture"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U suorganizaciji JU-a Kamenjak, Gljivarske udruge Sunčanica te Općine Medulin, u Premanturi su tijekom petka i subote održani "Dani gljiva". Prvoga dana školarci Područne škole Banjole posjetili su rt Kamenjak, a djelatnici JU-a Kamenjak poveli su djecu u edukativnu šetnju tijekom koje su, kroz igru i šumsku potragu, imali priliku upoznati jesen na Punti. U Uvali Polje dočekao ih je predsjednik Gljivarske udruge Sunčanica Đino Tanković koji je djeci prezentirao gljivarsku opremu i upoznao ih s pojedinim primjercima gljiva.

U subotu je pak u Kući prirode na Placi u Premanturi na izložbi gljiva predstavljeno više od 70 različitih vrsta, što je, doznajemo od Tankovića, odlično za ovo doba. Kako veli, čak 80 posto izloženih gljiva bilo je jestivo, a samo 20 posto nejestivo, odnosno otrovno. Posjetitelji su mogli razgledati i stalni izložbeni postav posvećen bioraznolikosti Kamenjaka, a Tanković, vrstan poznavatelj i berač gljiva s dugogodišnjim iskustvom, održao je za 30-ak zainteresiranih građana zanimljivo predavanje o gljivama, jestivim i nejestivim, s posebnim naglaskom na one koje se mogu pronaći upravo na području južne Istre te Kamenjaka. Posebnu je pozornost u predavanju posvetio razlikama između gljiva te na koji način razlikovati jestive od otrovnih "blizanaca".

Ispred zgrade održana je Gljivarijada, natjecanje u pripremanju jela od gljiva, čime je Gljivarska udruga Sunčanica proslavila 10. godina djelovanja. Gljivarski lonac pripremale su sve prijavljene ekipe, uz još jedno jelo po izboru. U kuhanju gljivarskog lonca najuspješnija je bila ekipa "Žene Premanture", drugo mjesto zauzeli su "Penzići Premanture", a treće ekipa "Sunčanica". No, razlike u bodovima brzo su se zaboravile kada se krenulo jesti pa je 150 besplatnih porcija gljivarskog lonca planulo u trenu.

Što se tiče jela po izboru, ponovo su, i to radi prezentacije jela, pobijedile "Žene Premanture" koje su dinstane gljive poslužile na tostiranom kruhu s prepeličjim jajem. Drugo mjesto zauzela je "Sunčanica" s raviolama punjenim gljivama i šugom od vrganja, dok su "Penzići Premanture" na trećem mjestu s pohanim gljivama. (B. PETROVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter