Najbolji je med od medljikovca Vinka Dantinjane

Najbolji pčelari Dana meda u Pazinu s nagradama (Vinko Dantinjana u sredini) (M. RIMANIĆ)
Najbolji pčelari Dana meda u Pazinu s nagradama (Vinko Dantinjana u sredini) (M. RIMANIĆ)

Na 19. senzorskom ocjenjivanju meda održanom u sklopu 10. Dana meda u Pazini najbolje je ocjene dobio med od medljikovca Vinka Dantinjane. Uz njega zlatna odličja dobili su kestenov, lipov i med od meljikovca Arduina Bubole, med od bršljana i cvjetni med Fredija Petrovića, cvijetni med Lorene Šestan i Darka Korena, te med od medljikovca Darka Močiboba, Lorene Šestan, Davora Pahovića i Lučana Melona. Ostalih sedam vrsti meda, od ukupno 19 uzoraka izloženih ocjenjivanju dobilo je srebrna odličja.

Ocjenjivanje meda obavljeno je u Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu ondje je izvršena analiza dostavljenih uzoraka u skladu s Pravilnikom o medu i Pravilnikom o kakvoći uniflornog meda. To što je od 19 uzoraka 12 dobilo zlatna odličja svjedoči, rekao je na dodjeli priznanja najboljim pčelarima Ranko Anđelini, predsjednik Udruge pčelara Lipa iz Pazin i predsjednik organizacijskog odbora Dana meda u Pazinu, da je med lani proizveden u Istri vrhunske kvalitete.

Međutim, nikada se u proteklih 19 godina nije dogodilo da je ocjenjivanju bio izložen samo jedan uzorak bagremovog meda, a to svjedoči kako je lanjska godina za pčelare bila izuzetno teška, dodao je Anđelini. S druge strane, kaže, potrošači koji su nabavili med lani proizveden u Istri mogu dosita uživati u medu vrhunske kvalitete.

Kako prepoznati dobar med i kako prepoznati sortni med mogli su doznati polaznici Pokazno-edukacijskog ocjenjivanja senzorskih odlika meda, koje je vodio prof. dr. sc. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Radionicom, kušaonicom pod naslovom "Med-paleta raznobojnih kusa i mirisa", nastojala se prikazati senzorika meda. Naime, kako kaže dr. Bubalo, cilj je da se u prvom redu potrošači, pa i sami pčelari upoznaju s određenim senzorskim profilima meda u ovom slučaju medom karakterističnim za Istri Hrvatsku. Sudionici ove vođene degustacije kušali su najprije med od bagrema, a zatim cvjetni med, da vide tu šarolikost boja i mirisa cvjetnog meda. Zatim su kušali visak koji se lani pokazao dobrom pašom za pčele, a nakon vriska na red su došli lipa i kesten, koji imaju svoje određene specifičnosti. Degustatori su od svake vrste kušali po tri uzorka kako bi se mogli uvjeriti što je vrhunski, što prosječan, a što med slabije kvalitete.

Vođena degustacija ili Pokazno-edukacijsko ocjenjivanje senzorskih odlika meda veliki je doprinos Dana meda u Pazinu edukaciji potrošača da znaju kako izabrati dobar i kvalitetan med. Ovakva događanja utječu i na pčelare koji se s druge strane moraju potruditi proizvoditi kvalitetan med jer znaju da njihovi kupci prepoznaju kvalitetan proizvod. Dani meda u Pazinu svoje su deseto jubilarno izdanje obilježili, do sad, najvećim brojem izlagača, a bilo ih je više od 90 i to iz raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Italije, Ukrajine i Poljske. Njihove je štandove u novoj sportskoj dvorani i ispred nje u dva dana posjetilo je više od 10 tisuća posjetitelja. Ovakvim odazivom pčelara, proizvođača pčelarske opreme, ali i posjetitelja zadovoljni su organizatori ponajprije članovi Udruge pčelara Lipa iz Pazin, ali pazinski gradonačelnik koje je prigodom uručivanja priznanja pčelarima za najbolji med rekao kako su novi prostori omogućili da Dani meda prerastu u veliku manifestaciju. Veseli ga velik odaziv izlagača, ali i posjetitelja što dokazuje da su Pazin i središnja Istra doista pčelarski kraj u kojem se ljudi organizirano pčelarstvom i proizvodnjom meda bave više od 100 godina. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter