Najbolji je bakala iz lesene sklede!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znoj se slijevao niz lice, trnule ruke, no vremena za predah nije bilo jer bakalar na bijelo, po starinski u skledi, trebalo je ručno tuči drvenim kuhačama punih sat vremena, kako bi se što bolje plasiralo na natjecanju u pripremi bakalara, održanom u Svetom Martinu, na završnoj manifestaciji Martinje, pučke fešte u čast mjesnog zaštitnika.

Ravnih deset ekipa mjesnih odbora buzetskog područja, uključujući i ekipu Grada Buzeta, pripremilo je otprilike 14 kilograma odličnog bakalara. Svi su dobili iste sastojke: kuhani bakalar i krumpir, sol, papar, česan, ulje, ali i vino i mineralnu jer kažu da bakalar pliva tri puta; u moru, ulju i u vinu. Za nijansu, možda zrno soli, ili kap maslinovog ulja više, na prvo mjesto plasirala se tročlana ekipa Grada Buzeta. Bakalar su ocjenjivali sami natjecatelji, degustirali su ga i posjetitelji, a gradonačelnik Siniša Žulić koji se malo kasnije uključio u natjecanje, pobjedu je obrazložio time što su dogradonačelnici Ani Pernić i Damjanu Cerovcu, do njegova dolaska pomagali članovi svih ekipa pa su zapravo sve ekipe bile pobjedničke.

Na drugo mjesto plasirala se ekipa MO Svetog Ivana, a na treće ekipa MO Štrpeda. Najmlađa natjecateljica bila je 8,5 godišnja Lorna Klarić kojoj je ovo četvrta godina da sudjeluje u pripremi bakalara zajedno sa roditeljima, u sastavu ekipe MO Buzet - Stari grad.

- Više volim tući nego jesti bakalar, samo se brzo umorim, povjerila nam je Lorna. Spomenimo da je među najvećim skledama bila ona domaćina MO Sveti Martin, a da je najstariju drvenu kuhaču, koja datira iz 1882. godine imao Milenko Krota iz Selca.

Natjecanje je bilo i svojevrsna izložba drvenih zdjela i kuhača, nekoć sastavnog inventara istarskih seoskih kuhinja, a svi su se složili da je upravo ručno pripremljen "bakala iz lesene sklede" daleko najbolji. Priprema bakalara na vinsku svetkovinu Martinju, stoljetna je tradicija Sv. Martina. Prije pet godina odlučili su ju uvrstiti kao natjecateljsku kategoriju u obilježavanje pučke fešte i time očuvati tradiciju i stare običaje.

- En bot se bakala jeo samo za vele fešte; za Martinja i za vilja Bojža, rekao nam je predsjednik MO Sveti Martin Žarko Draščić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter