Najbolji istarski restorani i konobe na jednom mjestu

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Turistička zajednica Istarske županije organizirala je u porečkoj Vili Polesini svečanu promociju najpoznatijeg eno-gastro vodiča Istra Gourmet. U ovogodišnjem izdanju nagrađeno je sedam ugostitelja iz kategorije birani restorani, a to su Čok i Damir & Ornella iz Novigrada, Pergola iz Zambratije, San Rocco iz Brtonigle, Sv. Nikola iz Poreča, Villa Meneghetti iz Bala i Zigante iz Livada. U kategoriji biranih konoba uvršteni su Alla Beccaccia iz Valbandona, Astarea iz Brtonigle, Batelina iz Banjola te Buščina iz Umaga. Uz istarski prezentirani su i međunarodni vodiči Gault Millau 2017, L'Espresso - I Ristoranti d'Italia 2017 te vodič A Tavola Con Le Venezie 2017, u kojima je uvršteno 46 istarskih objekata.

Istarski turistički proizvod

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković podsjetila je da gastronomija zauzima vrlo visoko mjesto pri odabiru destinacije za odmor te je, prema istraživanjima, na četvrtom mjestu po motivaciji dolaska, a ima tendenciju rasta.

- Gourmet je jedan od ključnih i najsloženijih turističkih proizvoda Istre na kojem se sustavno radi već više od dva desetljeća. Njegovim razvojem revitalizira se zaleđe te diversificira turistička ponuda što uvelike utječe na produženje turističke sezone. No, pred nama su novi izazovi jer prema međunarodnim stručnjacima i specijalistima iz sektora eno gastronomije, od Istre se u narednim godinama očekuje da napravi novi pomak i da dokaže da spada među najbolje svjetske gourmet regije u svijetu, kazao je direktor TZIŽ-a Denis Ivošević.

Franko Lukež, autor Istra Gourmeta i gastro kritičar, međutim smatra da se istarska gastro scena posljednjih godina sporo mijenja te da je nestalo entuzijazma, strasti i inovativnosti koje su nametali restorani i konobe otvoreni prvih deset godina ovog stoljeća.

- No, uz sve teškoće, među kojima je i nedostatak kvalitetnog kadra kao najveća, u novom su vodiču istaknuti pozitivni primjeri koji daju nadu i navješćuju dinamičniji razvoj istarske gastro-scene i ponovno vraćanje Istre na poziciju gastronomske lider-regije, naveo je Lukež. Dodao je da su nastojanja velikih hotelskih kuća u orijentaciji ka kvalitetnoj gourmet ponudi hvalevrijedna te spomenuo da je Maistra tom žanru prilagodila Brasserie Adriatic u Rovinju, a Valamar Riviera restoran Spinnaker u Poreču. Napomeno je također da ni "mali" ne miruju te spomenuo boutique hotel Rivalmare u Novigradu i labinski hotel Peteani, kojima je vrhunska kuhinja jedan od aduta u poslovanju. Dobri su primjeri, navodi dalje Lukež, nova konoba Drugi peron u Cerovlju i Wine i food bar Fora Le Porte u Poreču, a u rubriku "oni koji obećavaju" smjestio je novi restoran Sopravento u marini Pomer i restoran Ville Katalyma u Pilkovićima kod Kanfanara.

Ljestvice restorana i konoba

Vodič Istra Gourmet 2017./2018. iz tiska je 21. put izašao krajem svibnja i jedan je od najtraženijih turističkih promotivnih materijala Istre. Donosi detaljne podatke o bogatstvu istarske eno-gastronomske ponude i sadrži iscrpnu i preciznu ljestvicu restorana i konoba, ocijenjenih s jednom do tri čripnje (za konobe i agroturizme) ili zvona (za restorane). Ocjene je dodijelio Franko Lukež. Detaljno je navedeno koja bi jela trebalo naručiti, kao i podaci o svakom restoranu/konobi. Tu je i selekcija istarskih vinara i maslinara, pčelara s degustacijskom salom, te popis najvažnijih gourmet manifestacija. Ovogodišnja su novina vinari i uljari označeni ECO-labelom, dok su kod restorana uvedene dodatne oznake i to Michelin zvjezdica, Michelin preporuke, restorani s Halal certifikatom i Pet-friendly objekti.

Pripremu vodiča odradila je tvrtka Tumpić/Prenc iz Rovinja, a 30 tisuća primjeraka izašlo je iz tiskare Radin u Sv. Nedelji. Vodič je ponovno objavljen na objedinjenom hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter