Najbolji istarski orači u brazdi diva Dragonje


Marijan Banko iz Kosinožići, nedaleko od Poreča, najbolji je istarski orač plugom ravnjakom, a Igor Ferenac iz Vižinade plugom premetnjakom. Oni su ove titule, koje će ih 31. kolovoza odvesti u Slavonski Brod na državno natjecanje u oranju, zaslužili na 2. županijskom natjecanju u oranju održanom jučer na njivama u dolini rijeke Mirne nedaleko od Livada. Za najboljeg istarskog orača natjecalo ih se ukupno 14, od kojih 11 s plugovima ravnjacima, a trojica s plugovima premetačima.

Drugo mjesto u konkurenciji plugova ravnjaka osvojio je Roberto Legović iz Nove Vasi, a treće Ivan Štifanić iz Višnjana. U konkurenciji premetača drugi je bio Bernard Prekalj iz Poreča, a trećeplasirani Mihovil Budak iz Svetog Petra u Šumi diskvalificiran je zbog nedoličnog ponašanja prema sucima.

Vrućina i suša nisu išli naruku oračima koji bi u pogodnijim uvjetima za oranje zacijelo postigli bolje rezultate.

- Ovo bi natjecanje najbolje bilo održati u travnju ili početkom svibnja, kaže Aldo Štifanić, predsjednik Udruge orača Istarske županije, ali tada su sve pogodne površine pod usjevima pa je natjecanje nemoguće održati.

Udruga orača Istarske županije okuplja 20-ak orača s ciljem promicanja pravilnog oranja. Na to su na otvaranju natjecanja upozorili Milan Antolović, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu, Graciano Prekalj, direktor AZRRI-ja i Dario Padre iz Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača i djelatnik Poljoprivredne savjetodavne službe.

Nakon uvodnih besjeda natjecatelji su izvukli brojeve parcela koje će orati, a zadatak im je bio da za dva i pol sata izoru 2.000 metra četvornih ili jednu "žurnadu". Suci koji su pratili natjecanje, koje je vodio Dario Padre, ocjenjivali su kvalitetu brazde. Ponajprije njenu dubinu koja, prema međunarodnim standardima, mora biti između 18 i 22 centimetra, a ocjenjivali su i to je li zemlja dobro i pravilo preokrenuta. 

Prije nego što je Padre podigao zelenu zastavicu i orači zaorali prve brazde, starinskim drvenim plugom sa željeznim lemešom, koji su vukli istarski volovi Marija Gašparinija, zaorao je Branimir Polić. Polić i Gašparini publici koja se, unatoč velikoj vrućini, okupila u popriličnom broju pokazali su kako se nekada oralo, i to upravo u najvećoj istarskoj brazdi, dolini rijeke Mirne.

Naime, prema legendi, dolinu kojom teče Mirna izorao je u mitskoj davnini poznati div orač, istarski ban Dragonja, a rijeku koja je njome potekla prozvao je prema svojoj ženi Mirna. Dragonja je prije toga izorao dolinu rijeke Dragonje, a nakon Mirne krenuo je orati rijeku koju je kanio nazvati Draga prema svojoj kćeri, ali je u Pazinu, u Pazinskoj jami odustao, no sjećanje na njegovu kći sačuvano je u Dragi koja se od Pazina vijugavo pruža prema moru u Limskom zaljevu. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter