Najbolji gradovi za bracno putovanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjesto opuštanja u egzoticnim oazama ili krstarenju, mnogi parovi medeni mjesec odluce provesti u nekom od popularnih gradova, bilo da zajednicke trenutke žele posvetiti otkrivanju kulturne baštine, gastronomskim užicima ili nocnom provodu.

Jedan od najutjecajnijih specijaliziranih magazina Destination Weddings & Honeymoons objavio je popis najboljih ovogodišnjih urbanih odredišta za dvoje iz kojeg izdvajamo europske gradove, dostupnije i povoljnije hrvatskim parovima od udaljenih prekooceanskih metropola.



Barcelona

Vjerujete li izreci da ljubav dolazi preko želuca i bracno putovanje želite pamtiti po dobrom nocnom provodu, Barcelona je pravo mjesto vas. Ono što nikako ne smijete propustiti su tapasi, mali obroci ili "zalogaji" poput škampi u umaku od cešnjaka, komadica hobotnice sa žara ili tanko rezanih komada šunke ili pršuta. Naravno, sve popraceno cašom poznatih španjolskih crvenih vina. Neki od najboljih tapas barova nalaze se u Gotskoj cetvrti ili Barri Gotic, a prije vecere i ture po nezaboravnim klubovima obilazak ovog romanticnog kvarta najbolje je poceti šetnjom oko srednjovjekovne katedrale. Osim po hrani, provodu i starinama, Barcelona je poznata i kao metropola arhitektonskog modernizma u kojoj je neka od svojih najznacajnijih djela ostavio Antonio Gaudi. Mladenci stoga nikako ne smiju zaobici park Guel i nikada dovršenu katedralu Sagrada Familia.

Pariz
Nije tajna da ovaj romanticni grad privlaci ljubavnike iz cijelog svijeta. Iako možda zvuci otrcano i previše turisticki, odlucite li medeni mjesec provesti u Parizu, svojeg partnera obavezno odvedite na Eiffelov toranj. Pogled na grad i rijeku Seinu romanticnim ce dušama sigurno ostati u sjecanju do kraja života. Zaljubljeni posjetitelji Pariza ne smiju propustiti ni šetnju parkom Luxembourg na lijevoj obali Seine, prvim javnim vrtom uredenim uz dvorac izgraden za majku Kralja sunca Mariju Medici. S obzirom na francusku gastronomsku tradiciju, suvišno je ponavljati da ce na svoje doci i gurmani željni novih kulinarskih spoznaja ili ljubitelji vina koja su, po mišljenju mnogih, baš ovdje najbolja na svijetu.

Prag
Iako je zbog desetljeca komunizma ovaj grad smatran uspavanom ljepoticom srednje Europe, Prag se više nego naglo probudio i 21. stoljece docekao potpuno spreman za akciju. Najstariji ocuvani dijelovi grada datiraju iz 12. stoljeca, a uske ulicice, srednjovjekovna dvorišta i bezbrojne crkve žude da ih istražite. Možete li zamisliti bolji nacin nego takvo što uciniti držeci za ruku tek odabranog životnog partnera. Tu su i neizostavni Karlov most, na kojem poljubac jamci doživotnu ljubav, raskošni gradski trgovi i kraljevski zamak, danas dom predsjednika Republike. Uz ljubitelje umjetnosti koji na praškim ulicama traže tragove Kafke ili Kischa, Prag obožavaju i poklonici poznatih ceških pivnica, ali i sve brojnijih i kvalitetnijih jazz klubova.



Edinburgh

Buduci da je u njemu živio škotski pjesnik Robert Burns, poznat kao jedan od zacetnika romantizma, ne cudi što Edinburgh, grad na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, opisuju kao pravo mjesto za parove željne maštanja i sanjarenja. Neizostavni dio starog dijela grada ulica je Royal Mile, koja se proteže od edinburškog dvorca, škotske rezidencije britanske kraljevske obitelji Palace of Holyroodhouse. Samo bi vas povijesne znamenitosti, ducani, kafici, pubovi i restorani u Royal Mileu mogli zabaviti duže od tjedan dana. Ovdje možete nauciti i mnogo o škotskom literarnom nasljedu koje se od drevnih prica i legendi proteže do današnjih dana. No pravo lice Edinburgha najbolje prikazuju njegovi festivali, poput kolovoškog festivala Fringe posvecenoga svim oblicima umjetnosti. Daleko od centra grada ne treba ici ni da bi se upoznale škotske prirodne ljepote, jer tu je Holyrood Park pa ne cudi podatak da je vecina Britanaca u nedavnom istraživanju kazala da prije smrti obavezno želi posjetiti upravo Edinburgh.

Firenca
Uzmemo li u obzir da je uz jednu od najkvalitetnijih kuhinja na svijetu i najbolje toskansko vino Chianti Firenca grad u kojem se, po nekim procjenama, smjestila cak polovina talijanske kulturne baštine, više je nego jasno da je rijec o gradu koji ce pobuditi sva vaša osjetila. Mjesto vjecne renesanse zaljubljene ce, osim toga, privuci i svojim romanticnim ulicicama, raskošnim trgovima i parkovima koje je zbog sparne klime ipak potrebno izbjegavati ljeti. Uz katedralu Duomo i jednu od najbogatijih svjetskih galerija po vrijednosti umjetnickih djela, Uffizi, Michelangelova Davida i mosta Ponte Vecchio, posjetitelji mogu uživati u predivnoj brežuljkastoj okolici te nocnom životu u klubovima, pubovima i koktel barovima.

Hrvatska odredišta: Dubrovnik, Plitvicka jezera, Istra

Iako nisu na ovogodišnjem popisu, hrvatska odredišta posljednjih su godina takoder isticana kao idealna mjesta za medeni mjesec. Tako je primjerice CNN 2007. medu 10 svjetskih odredišta za bracno putovanje svrstao Dubrovnik i mladencima preporucio smještaj u jedinom hotelu unutar zidina starog grada Dubrovnik Palace. Godinu dana ranije našu je zemlju izdvojio upravo Destination Weddings & Honeymoons magazin, koji je kao posebnosti istaknuo stare jadranske gradove, ali i Plitvicka jezera. Prema podacima turistickih agencija, hrvatski parovi medeni mjesec cesto provode u Istri, a popularna su i dalmatinska turisticka središta.


Podijeli: Facebook Twiter