Najbolji funcicki fuži sa šugom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobjednici Festivala pulaštri koji se u subotu prvi put u sklopu blagdana svete Marije Magdalene održao u pitomim Funcicima domaca su cetveroclana kuharska ekipa u sastavu: Zdenka Brljafa, Dorjana Lampe, Gabriela Damjanic i Darinka Tomišic.

Njihovi fuži sa šugom od pulaštra koje se kuhalo punih pet sati i topla pileca juha najviše se svidjela kulinarskom peteroclanom žiriju koji su cinili gastronomski strucnjak Pino Kuhar, profesor porecke Turisticko-ugostiteljske škole Stanislav Poropat, književnik i gastronom Drago Orlic, organizator manifestacije Denis Damijanic i gracaški nacelnik Ivan Mijandrušic. Drugo su mjesto osvojile «Poljanke» iz Šimuncici, treci je bio tim agroturizma «Ograde» iz Lindarskog Katuna, a pohvaljena su i jela kuharske ekipe pazinske konobe «Vinja» te Udruge kuhara Istarske županije koji su nastupili izvan konkurencije. Žiri je prethodno izabrao najbolju odnosno najljepšu kokoš – Antoniju ciji je vlasnik ponosni Anton Damijanic iz Funcici. Premda je kišno vrijeme ponukalo dio mogucih posjetitelja da ostanu kod kuce može se reci da je premijerna manifestacija uspjela te pohvaliti hrabar pokušaj da se i u malim, tipicno ruralnim sredinama, organiziraju manifestacije koje ce jednom godišnje oživiti mjesto. Pulaštar je odabran jer je piletina nekad bila najcešce meso u istarskoj tradicijskoj kuhinji, a «šugo od kokoše najštimanije za blagdane», rekao je nacelnik Mijandrušic.


Podijeli: Facebook Twiter