Najbolji čajevi za čišćenje i mršavljenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čaj, sam po sebi, lagana je tekućina visoke nutritivne vrijednosti. Odličan je izvor polifenola, vitamina, minerala, aminokiselina i preko 400 drugih blagotvornih sastojaka od kojih mnogi potiču metabolizam. A zbog poticanja sitosti i posljedično manjeg unosa hrane, čaj se uistinu može promatrati i kao sredstvo za mršavljenje. Izdvajamo pet čajeva čije vam lagano ispijanje može pomoći u lakšem svladavanju nepoželjnih kilograma.

Zeleni čaj
Da bi se proizveo zeleni čaj, svježe ubrani listovi se brzo pare da bi se inaktivirali enzimi i na taj način spriječila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola - katehina koji potiču gubitak tjelesne mase, ali i blagotvorno djeluju na cjelokupno zdravlje.

Najznačajniji katehin zelenog čaja naziva se (-)-epigalokatehin-3-galat (EGCG) i upravo je on zaslužan za manji opseg struka konzumenata ovog izvrsnog napitka. Naime, EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.

Dodatno, čak i pri prehrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG –a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomjerne tjelesne mase. Naime, in vitro studije pokazuju da katehini zelenog čaja, osobito EGCG ometaju probavu i emulgiranje masti što su ključni koraci u apsorpciji masti iz hrane. Na taj je način i smanjenja akumulacija masti u tkivima.

Uz dokazani učinak na liniju, zeleni čaj je učinkovit i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i na taj način potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Zeleni čaj treba ispijati 2 do 3 puta dnevno - nezaslađenog.

Oolong čaj
Oolong čaj je polufermentirani čaj na granici između crnog i zelenog, ponekad referiran kao "aromatični neprijatelj masnoća" jer učinkovito smanjuje stvaranje masnih naslaga i potiče mršavljenje.

I on obiluje polifenolima koji povećavaju potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Time smanjuju pretvorbu energije iz hrane u masno tkivo, što su potvrdili i japanski znanstvenici koji su otkrili da ispijanje oolong čaja 15-ak minuta prije obroka bogatog ugljikohidratima smanjuje skladištenje suvišnih kalorija u masne stanice.

Dvije šalice dnevno, kolika je preporučena doza ovog aromatičnog čaja koji okusom i mirisom asocira na cvijeće i voće, dovoljno je za ubrzavanje metabolizma.

Čaj od hibiskusa
Hibiskus je jedan od najljepših cvjetova tropskih zemalja. Prepoznatljive crvene boje i kiselkaste arome, posjeduje blagotvorna svojstva koja se cijene već stoljećima. Jedno od njih je i pomoć u regulaciji tjelesne mase. Naime, hibiskus je vrijedan izvor vitamina C i flavonoida koji pomažu detoksikaciju organizma. Hibiskus je ujedno i diuretik te smanjuje osjećaj napuhanosti.

Čaj od hibiskusa ujedno obiluje tvarima koji inhibiraju enzime čija je uloga apsorpcija masti i ugljikohidrata. Poznato je da inhibira proizvodnju amilaze – enzima koji razgrađuje škrob i druge složene ugljikohidrate. Također, sadrži fazeolamin koji inhibira metabolizam masti. Posljedica je smanjena apsorpcija šećera i masti što doprinosi vitkoj liniji. Čaj od hibiskusa treba piti 1-2 puta dnevno.

Čaj od kopriva
U današnje vrijeme najviše se koristi kao diuretik kod upala mokraćnih puteva i bubrežnih kamenaca te kao pomoć u liječenju reumatskih tegoba.

Lišće koprive sadrži puno klorofila, organskih kiselina i 10 posto mineralnih soli s dosta kalcija, kalija, fosfora i željeza. Za koprivu se često u literaturi kaže da je sredstvo za čišćenje krvi jer djeluje na način da potiče izmjenu tvari pa samim time i uklanjanje štetnih tvari što ide ruku pod ruku s procesom mršavljenja.

Nema dokazanih štetnih djelovanja, a jedine zabilježene nuspojave su lakše želučano crijevne tegobe. Također valja napomenuti da se ne preporučuje osobama koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi poput warfarina, jer može ulaziti u interakciju s njima.

Lotus čaj
Biljka lotus (Nelumbo nucifera) je višegodišnja vodena biljka slična američkom lopoču (water lily) i poznato je ljekovito sredstvo kineske i indijske tradicionalne medicine.

Značajan dio kemijskog sastava ove biljke čine polifenoli koji blagotvorno djeluju na zdravlje. Koristi se kao sredstvo za snižavanje krvnog tlaka i kao anti-age namirnica, a nedavna su istraživanja zabilježila i njegov utjecaj na tjelesnu masu.

Istraživanje objavljeno 2010. godine u časopisu Nutrition and Metabolism pokazalo je kako ekstrakt biljke lotus značajno smanjuje akumulaciju triglicerida u masno tkivo, a povećava razgradnju masnih naslaga. Isto je istraživanje zabilježilo kako se učinak ekstrakta biljke lotus povećava u kombinaciji s l-karnitinom. (Magazin.net.hr)


Podijeli: Facebook Twiter