Najbolji barmen Vaclav Abraham iz Češke

Najbolji barmen je Vaclav Abraham iz Češke (Jan Stojković Plexy)
Najbolji barmen je Vaclav Abraham iz Češke (Jan Stojković Plexy)

Najboljim barmenom na sinoć završenom međunarodnom natjecanju barmena u pulskom kafiću Pietas Julia proglašen je Vaclav Abraham iz Češke; drugo mjesto osvojio je Luca Valentin iz  Rumunjske, a treće Poljak Adam Branczyk. Međunarodni suci ocjenjivali su njihovu sigurnost, uglađenost, usklađenost i visoku koordiniranost u atraktivnom izvođenju pokreta i trikova u pravljenju koktela.

Dvodnevnom natjecanju barmena u pripremanju koktela na atraktivan, flairtending način "Southeast Europe Flair Kings", u organizaciji pulske Udruge barmena Istarske županije, odazvalo se 30-ak vještih barmena iz Engleske, Rumunjske, Italije, Poljske, Češke, Mađarske, Slovačke i Ukrajine. Počelo je u srijedu kvalifikacijama na Zlatnim stijenama, dok je u finalu u Pietas Juliji snage odmjerilo 12 barmena. Nagradni fond iznosio je 1.800 eura.

- Svakako da pokreti, trikovi, koordiniranost i atraktivnost nisu dovoljni za kvalitetu spravljenog koktela već i omjer sastojaka, no na ovom se natjecanju, za razliku od klasičnih natjecanja barmena, prvenstveno ocjenjuje fizička vještina pravljenja koktela, kaže Marko Ristić, 32-godišnji predsjednik Udruge istarskih barmena. On ima već 15 godina barmenskog iskustva budući da je još u srednjoj školi, kao 16-godišnji barmen, radio u night klubu u pulskom hotelu Histria, a onda je taj posao radio i u Americi, Italiji, kao i na kruzerima. Po njemu, tajna dobrog koktela je u dobro odmjerenim sastojcima jer svaki pogrešno natočeni sastojak može poremetiti harmoniju pojedinog koktela. Omiljeni mu je koktel Mojito, a spravlja se od ruma, šećernog sirupa, limete, mente i mineralne vode. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter