Najboljim barmenom na sinoć završenom međunarodnom natjecanju barmena u pulskom kafiću Pietas Julia proglašen je Vaclav Abraham iz Češke; drugo mjesto osvojio je Luca Valentin iz Rumunjske, a treće Poljak Adam Branczyk. Međunarodni suci ocjenjivali su njihovu sigurnost, uglađenost, usklađenost i visoku koordiniranost u atraktivnom izvođenju pokreta i trikova u pravljenju koktela.
Dvodnevnom natjecanju barmena u pripremanju koktela na atraktivan, flairtending način "Southeast Europe Flair Kings", u organizaciji pulske Udruge barmena Istarske županije, odazvalo se 30-ak vještih barmena iz Engleske, Rumunjske, Italije, Poljske, Češke, Mađarske, Slovačke i Ukrajine. Počelo je u srijedu kvalifikacijama na Zlatnim stijenama, dok je u finalu u Pietas Juliji snage odmjerilo 12 barmena. Nagradni fond iznosio je 1.800 eura.
- Svakako da pokreti, trikovi, koordiniranost i atraktivnost nisu dovoljni za kvalitetu spravljenog koktela već i omjer sastojaka, no na ovom se natjecanju, za razliku od klasičnih natjecanja barmena, prvenstveno ocjenjuje fizička vještina pravljenja koktela, kaže Marko Ristić, 32-godišnji predsjednik Udruge istarskih barmena. On ima već 15 godina barmenskog iskustva budući da je još u srednjoj školi, kao 16-godišnji barmen, radio u night klubu u pulskom hotelu Histria, a onda je taj posao radio i u Americi, Italiji, kao i na kruzerima. Po njemu, tajna dobrog koktela je u dobro odmjerenim sastojcima jer svaki pogrešno natočeni sastojak može poremetiti harmoniju pojedinog koktela. Omiljeni mu je koktel Mojito, a spravlja se od ruma, šećernog sirupa, limete, mente i mineralne vode. (Z. ANGELESKI)